a a a
 

Uitspraak Reclame Code Commissie over reclame-uitingen MSC Cruises

Uitspraak Reclame Code Commissie over reclame-uitingen MSC Cruises

Uitspraak Reclame Code Commissie over reclame-uitingen MSC Cruises

Op 30 september 2024 heeft de Reclame Code Commissie uitspraak gedaan over verschillende reclame-uitingen van MSC Cruises. Dit naar aanleiding van een klacht van Reclame FossielVrij, Advocates for the Future en De Reclamejagers.

De klacht was dat verschillende reclame-uitingen van MSC Cruises misleidend en oneerlijk zijn en in strijd zijn met de Code voor Duurzaamheidsreclame en de Nederlandse Reclame Code.

De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat MSC Cruises reclame mag maken voor haar cruisereizen. Omdat in de reclame-uitingen wordt verwezen naar duurzaamheidsaspecten, zoals de door de cruiseschepen gebruikte brandstof, de vermindering van de uitstoot en de impact op broeikasgassen, moet worden voldaan aan de regels voor duurzaamheidsreclame. Er is geoordeeld dat niet alle reclame-uitingen van MSC Cruises voldoen aan de regels voor duurzaamheidsreclame. Er werden milieuclaims gemaakt die consumenten kunnen misleiden over de duurzaamheidsaspecten van de cruises. Daarnaast waren sommige duurzaamheidsambities niet concreet genoeg en zijn niet alle claims over duurzaamheid aantoonbaar juist. Er is aanbevolen om op deze manier geen reclame meer te maken. Een deel van de betreffende reclames wordt al niet meer gebruikt. Voor het overige is de klacht afgewezen.

Tegen deze uitspraak kan nog beroep worden aangetekend. De uitspraak is nog niet definitief.

Uitspraak RCC MSC Cruises

Interessant artikel?

Deel het met uw netwerk

Nederlandse Reclame Code

Hier vindt u de regels van de Nederlandse Reclame Code en de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

Nederlandse Reclame Code
Bekijk de NRC