a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2012/00590

Datum:

16-07-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de aan klaagster gezonden reclamefolder waarin de Pre-Sale voor vaste klanten bij HoutBrox Uden wordt aangekondigd. De folder bevat verschillende kortingscoupons.

 

De klacht

 

De uiting bevat onder andere een coupon voor 30% korting op één artikel naar keuze en een coupon voor 10% extra kassakorting op alle artikelen op maandag 21 mei van 9.00 tot 12.00 uur (“HoutBrox Vroege Vogel korting”). Klaagster verwachtte op een door haar op 21 mei tussen 9 en 12 uur gekocht hoeslaken een korting te krijgen van 30% plus 10% extra. Zij moest echter de volle prijs van € 39,95 betalen.

 

Het verweer

 

Op de (gouden) kortingsbon staat: “30% korting* op één artikel naar keuze”. Het sterretje verwijst naar de voorwaarden die aan de zijkant van de kaart staan, waaronder “Deze bonnen zijn niet geldig op Basic Collection, New Collection (…)”. Het door klaagster gekochte hoeslaken betreft een artikel uit de Basic Collection, die – evenals de New Collection – tot het standaardassortiment van HoutBrox behoren, wekelijks worden bijbesteld en daarom niet meedoen in kortingsacties. Ook uit de zinsnede in de uiting “Als vaste klant kunt u profiteren van volop voordeel op bijna de gehele collectie” blijkt dat niet alle artikelen meedoen in de Pre-Sale actie.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster meent op basis van de in de bestreden uiting opgenomen “gouden bon” aanspraak te kunnen maken op 30% korting op het door haar aangeschafte hoeslaken alsmede, op basis van de coupon “HoutBrox Vroege Vogel korting”, op 10% extra kassakorting.

Vast is komen te staan dat het door klaagster gekochte artikel behoort tot de HoutBrox Basic Collection. Op de “gouden bon” wordt door middel van een asterisk verwezen naar de voorwaarden die aan de zijkant van de folder, naast de kortingscoupons, worden vermeld, waaronder de mededeling dat de “gouden bon” niet geldig is op de Basic Collection. Aldus is voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat de “30% korting op één artikel naar keuze” niet geldt voor een hoeslaken uit de Basic Collection. In zoverre wordt de klacht afgewezen.

 

Met betrekking tot de voor maandag 21 mei 2012 aangekondigde “HoutBrox Vroege Vogel korting” van “10% extra kassakorting op alle artikelen van 9.00 uur tot 12.00 uur” is een dergelijke (verwijzing naar een) beperkende voorwaarde niet in de uiting opgenomen. De gemiddelde consument mag er daarom vanuit gaan dat de 10% extra kassakorting daadwerkelijk geldt voor alle artikelen die op 21 mei 2012 tussen 9.00 en 12.00 uur bij HoutBrox worden gekocht.

 

Nu vaststaat dat aan klaagster – die door middel van de overgelegde kassabon heeft aangetoond dat het door haar gekochte hoeslaken op 21 mei 2012 om 9.37 is afgerekend – geen “Vroege Vogel korting” van 10% is verleend, gaat de uiting op dit punt gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van het bestaan van een specifiek prijsvoordeel als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de voorzitter de uiting met betrekking tot de “HoutBrox Vroege Vogel korting” misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter acht de bestreden reclame-uiting met betrekking tot de “HoutBrox Vroege Vogel korting” in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wordt de klacht afgewezen.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken