a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2019/00417

Datum:

09-07-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

 

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin “Pokon tegen slakken” wordt aangeprezen voor als men last heeft van slakken in de tuin.

 

Samenvatting van de klacht

Er wordt een middel aangeprezen om slakken te doden. Slakken worden onder andere door egels gegeten die daardoor ook gif binnen kunnen krijgen en kunnen doodgaan. Klaagster stelt dat het aanprijzen van gif onethisch is “gezien de problemen die er zijn op gebied van biodiversiteit en gifstoffen in oppervlaktewater”.

 

Samenvatting van het verweer

De aangeprezen slakkenkorrels zijn op basis van ijzerfosfaat. Bij juist gebruik zijn de korrels onschadelijk voor vogels en zoogdieren. Wanneer slakken de korrels eten, verliezen ze hun eetlust en trekken ze zich terug in hun schuilplaats. De slakkenresten worden opgenomen in de ecologische kringloop. De producten die adverteerder distribueert zijn toegelaten door het College voor de bescherming van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial wordt een middel aangeprezen ter bestrijding van slakken in de tuin. De voorzitter heeft begrip voor het feit dat klaagster zich zorgen maakt over de effecten van het product op het milieu. Dit kan adverteerder echter niet het recht ontnemen het product aan te prijzen voor het genoemde doel. Overigens stelt adverteerder dat het product bij juist gebruik onschadelijk is voor vogels en zoogdieren. Op grond van het voorgaande wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken