a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Dossiernr:

2018/00017

Datum:

04-01-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Greenpeace waarin adverteerder de aandacht vestigt op plastic afval in de oceaan en de dodelijke gevolgen daarvan voor zeedieren. De commercial begint met beelden van het karkas van een vogel waarbij is te zien dat het dier plastic heeft gegeten.

 

De klacht

Deze wordt als volgt samengevat. De commercial is door de beelden van de intro niet geschikt om voor 22.00 uur te worden uitgezonden. Klager wenst niet dat zijn kinderen ongevraagd met deze beelden worden geconfronteerd.

 

Het oordeel van de voorzitter

Bij de beantwoording van de vraag of de onderhavige televisiecommercial door het tijdstip van uitzending in strijd is met de goede smaak of het fatsoen, zoals kennelijk met de klacht is bedoeld, stelt de voorzitter van de Re­clame Code Commissie zich terughoudend op. Dit is het gevolg van het subjectieve karakter van die cri­teria. Het aandacht vestigen op maatschappelijke problemen valt bovendien onder de vrijheid van meningsuiting. Daarbij geldt dat de marge om een uiting in strijd te achten met de goede smaak en het fatsoen, afhangt van het karakter van de uiting. Bij uitingen die, zoals in dit geval, bijdragen aan een debat van publiek belang is deze marge kleiner dan bij louter commerciële uitingen.

Met inachtneming van de terughoudend­heid die op grond van het voorgaande noodzakelijk is, oordeelt de voorzitter als volgt. Dat adverteerder in de televisiecommercial beelden van een karkas van een vogel toont, ondersteunt de boodschap van de reclame-uiting, te weten dat plastic in de zee dieren doodt en hiertegen moet worden opgetreden. Deze beelden kunnen door kinderen en volwassenen als onprettig worden ervaren, maar zijn naar het oordeel van de voorzitter niet zodanig schokkend, dat in dit geval een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting gerechtvaardigd is door grenzen te stellen aan het tijdstip van uitzending. De klacht wordt op grond van het voorgaande afgewezen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken