a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2009/00566

Datum:

12-10-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

 

De bestreden uiting

 

Het betreft een radiocommercial waarin wordt gezegd: “Elk jaar worden er in Nederland tienduizenden vluchtelingen vergast of afgeschoten. Wilde ganzen die niets anders gedaan hebben, dan wat ze van hun moeder hebben geleerd. Ze worden gelokt met levende soortgenoten, waarna ze worden beschoten. Gewoon voor de lol. Steun De Faunabescherming in haar strijd tegen dit zinloos geweld. Kom snel naar Faunabescherming.nl”

 

De klacht

 

a.

De mededeling in de commercial dat, voor het afschieten van ganzen, levende ganzen als lokvogels worden gebruikt, is in strijd met de waarheid. Het gebruiken van levende ganzen als lokvogel is in strijd met de Flora- en faunawet.

 

b.

Ten onrechte wordt de indruk gewekt dat jagers alleen voor de lol ganzen afschieten. Ook deze mededeling acht klager in strijd met de waarheid.

 

Het verweer

 

Met betrekking tot de door klager geuite bezwaren, stelt adverteerder het volgende.

 

Ad a.

Dat het gebruik van lokganzen verboden is op grond van de Flora- en faunawet, is juist. Ook is het op grond van deze wet verboden om ganzen te schieten. In Nederland hebben echter de meeste provincies gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hiervan een ontheffing te verlenen. De provincie Utrecht heeft bovendien een ontheffing verleend voor het gebruik van zowel levende als dode of kunstmatige lokganzen.

Ad b.

Met betrekking tot het bezwaar van klager dat de indruk wordt gewekt dat jagers alleen voor de lol ganzen afschieten, stelt adverteerder dat jagers voor hun plezier schieten.

 

De repliek

 

Ad a.

In de commercial wordt de indruk gewekt dat in heel Nederland met levende lokganzen wordt gejaagd.

 

Ad b.

Het afschieten van ganzen valt onder de schadebestrijding.

 

De dupliek

 

Ad a.

In de commercial wordt niet gezegd dat in heel Nederland levende lokganzen worden gebruikt.

 

Ad b.

Het jagen op ganzen is een hobby. Dat er andere argumenten worden aangehaald om dieren te schieten, staat hier los van.

 

De mondelinge behandeling

 

Namens adverteerder licht A.P. de Jong voornoemd haar standpunt nader toe.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Ad a.

In de commercial wordt onder meer gezegd dat wilde ganzen, om ze te kunnen beschieten, worden gelokt met levende soortgenoten. Klager stelt dat dit is verboden op grond van de Flora en faunawet en acht deze mededeling in strijd met de waarheid. Adverteerder heeft hiertegenover echter onweersproken gesteld dat in de provincie Utrecht een ontheffing is verleend voor het gebruik van levende of dode lokganzen. Het enkele feit dat deze ontheffing uitsluitend voor de provincie Utrecht geldt, brengt niet mee dat de uiting in strijd met de waarheid is.

 

Ad b

Ook de mededeling dat de ganzen ‘voor de lol’ worden beschoten, acht klager in strijd met de waarheid. Adverteerder heeft toegelicht dat de uiting is bedoeld om de aandacht te vestigen op het feit dat jaarlijks in Nederland vele ganzen door plezierjagers worden gedood. De bewuste mededeling is, naar adverteerder heeft gesteld, gebaseerd op het feit dat jagers de jacht als hobby beschouwen en op het feit dat zij plezier beleven aan de jacht. Het staat verweerder vrij zich daarover op deze wijze in de uiting uit te laten. Het feit dat (tevens) sprake is van schadebestrijding staat hieraan niet in de weg. De klacht met betrekking tot deze mededeling acht de Commissie derhalve ongegrond.

 

Gelet op het voorgaande kan niet worden gezegd dat de gewraakte mededelingen in strijd met de waarheid zijn.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken