a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2013/00313

Datum:

19-06-2013

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de beschrijving van het product Solar Tuinwachter op de webpagina

http://www.postordershop.nl/Tuin/Accessoires/Solar-Tuinwachter.html, waar onder meer staat: “Dit apparaat brengt ultrasone golven voort, die nagenoeg niet door de mens, maar wel door (huis)dieren worden gehoord.”

                  

De klacht

 

De klacht wordt als volgt samengevat.

 

In de uiting staat dat de Solar Tuinwachter werkt op de volgende frequenties:

“13.5 kHz – 17.5 kHz weert muizen, knaagdieren,…

15.5 kHz – 19.5 kHz weert grote honden, vossen,…

19.5 kHz – 23.5 kHz weert honden, katten, vogels,…”

Uit de genoemde frequenties blijkt dat geen sprake is van ultrasoon geluid, maar hoogfrequent geluid. Geluid is ultrasoon vanaf 20 kHz. Nu mensen tot circa 20 kHz kunnen horen, is de mededeling dat de Solar Tuinwachter nagenoeg niet door de mens wordt gehoord onjuist. Klager heeft ervaren dat het geluid van het apparaat (bij zijn buren), dat een bereik heeft van 39 meter, door zowel jonge kinderen als volwassenen wordt gehoord en als zeer irritant wordt ervaren. De uiting is misleidend.

 

Het verweer

 

Bij brief van 25 april 2013 heeft adverteerder aangevoerd dat hij de Solar Tuinwachter vóór lancering op de Nederlandse markt uitvoerig heeft getest bij mensen uit verschillende leeftijdscategorieën. Hieruit zijn geen klachten naar voren gekomen. Het apparaat is af te stellen op verschillende frequenties. Omdat adverteerder “geen expert op dit gebied” is, heeft hij op 18 april 2013 drie exemplaren van de Solar Tuinwachter voor onderzoek toegezonden aan de Voedsel en Waren Autoriteit.

 

Bij brief van 6 juni 2013 heeft adverteerder meegedeeld nog geen reactie – anders dan een ontvangstbevestiging – van de VWA te hebben ontvangen. Omdat sinds de introductie van de Solar Tuinwachter veel exemplaren zijn verkocht en daarover geen andere klachten zijn ontvangen dan die van klager, zal adverteerder klager een nieuwe Solar Tuinwachter toesturen om een defect uit te sluiten.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting wordt meegedeeld dat de Solar Tuinwachter ultrasone golven voortbrengt die nagenoeg niet door de mens worden gehoord.

Van ultrasoon geluid is sprake als de frequentie van het geluid hoger is dan 20.000 Hertz, welke frequentie wordt gehanteerd als grens van het voor de mens hoorbare geluid (zie bijvoorbeeld Van Dale woordenboek). Blijkens de uiting is de Solar Tuinwachter in te stellen op drie frequenties, te weten 13.5 kHz – 17.5 kHz, 15.5 kHz – 19.5 kHz en 19.5 kHz – 23.5 kHz.

Alleen laatstgenoemde frequentie kan boven eerdergenoemde grens van 20 kHz uitkomen, de andere frequenties blijven in ieder geval onder de grens van ultrasoon.

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de mededeling dat de Solar Tuinwachter ultrasone golven voortbrengt te absoluut en daardoor onjuist. Dat brengt mee dat ook de mededeling dat de door het apparaat voortgebrachte golven voor de mens nagenoeg niet hoorbaar zijn, onjuist is. Vast staat immers dat de in te stellen frequenties grotendeels lager zijn dan 20 kHz en dus met het menselijk oor (goed) waarneembaar.

 

Gelet op het voorgaande gaat de bestreden uiting gepaard met onjuiste informatie als bedoeld in de aanhef van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken