a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

detailhandel (supermarkt etc.)

Dossiernr:

2012/00539

Datum:

05-07-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

detailhandel (supermarkt etc.)

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de productinformatie op de website www.medion.coml (onder “bij Aldi vanaf 31 maart 2012”) over de 10’’ tablet pc van Medion (Medion LifeTab P9514), die is aangeboden in de op 29 maart 2012 door klager ontvangen digitale Aldi Newsletter.

 

De klacht

 

Naar aanleiding van de aanbieding van de tablet in de Aldi Newsletter is klager voor meer informatie naar de website van Medion gegaan. In de productvideo betreffende de tablet wordt de belofte gedaan dat een gratis upgrade naar Android 4.0 bij de prijs is inbegrepen en dat deze binnen enkele maanden beschikbaar zal zijn. Dit was voor klager een belangrijke overweging om de tablet op 31 maart 2012 aan te schaffen. Eind mei blijkt de upgrade echter nog niet beschikbaar te zijn, en Medion kan niet meedelen wanneer dat wel het geval zal zijn. Omdat Medion de consument met loze beloften lokt, is de reclame misleidend.

 

Het verweer

 

Medion heeft aangevoerd dat het geschikt maken van een nieuwe Android versie voor een bestaand toestel zoals de onderhavige LifeTab een complex en tijdrovend proces is, waardoor tijdens het ontwikkelingsproces geen exacte datum van uitgifte kan worden genoemd. Daarom is gekozen voor de mededeling dat de gratis update “over enkele maanden beschikbaar” is. 2½ maand (de periode tussen aanschaf van de tablet en het opstellen van het verweer) is in dit verband niet lang. In de aanvulling op het verweer bij brief van 20 juni 2012 heeft Medion meegedeeld dat de gratis upgrade naar Android 4.0 per die datum beschikbaar is gekomen.

 

Namens Aldi is aangevoerd dat Aldi in haar nieuwsbrief noch in de papieren folder of bij de productinformatie in de winkel heeft gewezen op de mogelijkheid van een (gratis) update naar Android 4.0. Aldi kan voor de bestreden uiting van het zelfstandige en van Aldi onafhankelijke bedrijf Medion niet verantwoordelijk worden gehouden.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie vat de klacht aldus op, dat deze is gericht tegen de mededeling “gratis automatische update naar Android 4.0 (over enkele maanden beschikbaar)” in de productvideo betreffende de Medion LifeTab op de website www.medion.coml (onder “bij Aldi vanaf 31 maart 2012”). Vast is komen te staan dat deze mededeling in ieder geval eind maart 2012 in de productinformatie op de website van Medion stond en dat de upgrade op 20 juni 2012 beschikbaar is gekomen. Gelet op de periode van minder dan drie maanden acht de Commissie de mededeling in de uiting dat de gratis upgrade “over enkele maanden beschikbaar” komt niet onjuist.

De klacht wordt daarom afgewezen. Gelet hierop kan in het midden blijven of Aldi mede verantwoordelijk moet worden geacht voor de bestreden uiting.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken