a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2012/00694A

Datum:

20-08-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een aanbieding van HP inktpatronen in een folder van Aldi. In de uiting staat, naast een afbeelding van het betreffende product:

“HP patronen

– zwart: 364 XL

– 2 stuks

Per pak

16.99”.

 

De klacht

 

In de folder wordt voor de prijs van € 16,99 een pak met daarin twee HP patronen 364XL aangeboden. Na aankoop bemerkte klager dat de verpakking slechts één HP inktpatroon bevatte. Klager acht de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

Er is sprake van een drukfout in de folder, waarvoor adverteerder verantwoordelijk is. In plaats van de vermelding “2 stuks” had in de folder moeten staan dat het pak één HP patroon bevatte. De prijs van € 16,99 per pak is namelijk de prijs voor één HP patroon..

Nu de klacht betrekking heeft op een drukfout, zal Aldi zich onthouden van het nogmaals doen van deze reclame-uiting in de toekomst.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen, en overweegt daartoe het volgende.

 

Als erkend is komen vast te staan dat in de bestreden uiting – als gevolg van een drukfout waarvoor adverteerder verantwoordelijk is – bij de aanbieding van HP 364XL patronen voor

€ 16,99 staat “2 stuks”, terwijl in werkelijkheid voor de genoemde prijs één HP patroon van dit type wordt aangeboden. Hierdoor wordt de gemiddelde consument op het verkeerde been gezet ten aanzien van de prijs en het prijsvoordeel van de aangeboden HP patronen. Dit betekent dat de uiting gepaard met onjuiste informatie als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de voorzitter de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter acht de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

Hij beveelt adverteerder – voor zover nodig – aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken