a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00768

Datum:

07-12-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie in Allerhande nummer 10 van 2010.

Daarin staat met betrekking tot “De Ruijter Vruchtenhagel” onder meer:

“100% natuurlijke kleur- en smaakstoffen”.

 

 

De klacht

 

De kreet “100% natuurlijke kleur- en smaakstoffen” heeft betrekking op drie ongezonde synthetische kleurstoffen, te weten E110, E104 en E122.

Volgens het E-nummergidsje “Wat zit er in uw eten” van Corinne Gouget zijn deze stoffen onder meer “mogelijk kankerverwekkend”. Als deze informatie klopt, is de advertentie zeer misleidend. 

 

Het verweer

 

De advertentie heeft betrekking op de vernieuwde receptuur van De Ruijter Vruchtenhagel. Klaagster maakt per ongeluk een vergelijking met de oude receptuur.

Sinds begin juli 2010 zijn de kleurstoffen E110, E104 en E122 vervangen door natuurlijke kleurstoffen. Bovendien zijn de ‘synthetische’ smaakstoffen vervangen door natuurlijke smaakstoffen.

De nieuwe receptuur bevat de volgende ingrediënten:

Suiker, tarwezetmeel, appelsap 5%, dextrose, natuurlijk aroma, citroenconcentraat, saffloerextract, kleurstoffen (beta-caroteen, karmijnzuur). Adverteerder verwijst naar de ingrediëntendeclaratie op de bij het verweer overgelegde verpakking. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

Adverteerder heeft onweersproken meegedeeld dat het product De Ruijter Vruchtenhagel, dat in de gewraakte advertentie wordt bedoeld, niet (meer) de kleurstoffen E110, E104 en E122 bevat. In zoverre is het uitgangspunt van de klacht, dat het in de advertentie bedoelde product deze kleurstoffen bevat, onjuist.

 

Adverteerder heeft voor de nieuwe receptuur verwezen naar de ingrediëntendeclaratie op de bij het verweer overgelegde verpakking. De Commissie heeft kennis genomen van deze ingrediëntendeclaratie, maar heeft daarbij geconstateerd dat deze afwijkt van de ingrediëntendeclaratie op de verpakking, die is afgebeeld in de gewraakte advertentie; terwijl de declaratie op de overgelegde verpakking overeenstemt met de in het verweer aangehaalde lijst van ingrediënten, waarin geen sprake is van E-nummers, wordt in de ingrediëntenlijst zoals vermeld op de zijkant van de in de advertentie afgebeelde verpakking in elk geval één E-nummer genoemd. Het komt de Commissie voor dat in de advertentie een onjuiste verpakking, althans een onjuiste zijkant van de verpakking is afgebeeld.

 

Aangezien de vermelding “100% natuurlijke kleur- en smaakstoffen” naar de Commissie begrijpt uit het verweer betrekking heeft op De Ruijter Vruchtenhagel zonder E-nummers, is de advertentie -voor zover het betreft de afbeelding van de (zijkant van de) verpakking- onjuist. Om die reden acht de Commissie de uiting in strijd met haar algemene aanbeveling onder i: “afbeelding van het aangeboden product”. Deze luidt, voor zover van belang:

“De Reclame Code Commissie beveelt aan dat,  indien in een advertentie een product wordt aangeboden en die aanbieding vergezeld gaat van een afbeelding (die dat product moet voorstellen) deze illustratie volstrekt hetzelfde product weergeeft als hetgeen in aanduiding of omschrijving wordt geadverteerd”.  

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met de algemene aanbeveling onder i: “afbeelding van het aangeboden product”.

Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken