a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/1460/07.0056

Datum:

22-05-2007

Uitspraak:

bevestiging openbare aanbeveling / ALERT

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Tel Sell B.V. voor de BioStabil 2000 die tijdens het Tel Sell telewinkel programma op RTL 5 is uitgezonden. In deze uiting komen, naast “Bruno Santanera en “Tineke de Nooij, radio en televisiepersoonlijkheid”, verschillende mensen aan het woord die een BioStabil 2000 hebben c.q. dragen.

In de uiting wordt gezegd dat een teveel aan “positieve spanning” de oorzaak kan zijn van “vele chronische klachten zoals slapeloosheid of hoge bloeddruk” en dat een teveel aan “negatieve spanning” de oorzaak kan zijn van “vermoeidheid en hoofdpijn”. Van het sieraad wordt gezegd dat het lichaam zich erdoor ontspant en beter in balans raakt, “positief en negatief, plus en min, ying en yang”.

De klacht

Klager vindt de uiting in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code. De zinsnede “de wereldwijd gepatenteerde BioStabil” is misleidend omdat de merknaam Biostabil reeds gepatenteerd is door Dentsply, een fabrikant van onder andere kunststof tanden. Voorts kan een magneet als algemeen gebruikte technologie niet gepatenteerd worden, noch het ontwerp van de hanger dat het Ying-Yang symbool bevat.
De consument wordt voor de gek gehouden en zal denken dat het product wereldwijd wordt gebruikt waardoor het wel zal moeten werken tegen diverse lichamelijke en geestelijke kwaaltjes. Klager verwijst naar informatie op onder meer de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Het oordeel van de Commissie (12 maart 2007)

De Commissie leest de klacht aldus dat klager de uiting misleidend acht omdat de BioStabil 2000 – in tegenstelling tot hetgeen in de uiting wordt gezegd – niet (wereldwijd) gepatenteerd is en omdat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat de BioStabil 2000 zou werken tegen lichamelijke en geestelijke kwaaltjes.

Klager heeft gemotiveerd gesteld dat de merknaam BioStabil gepatenteerd is door Dentsply, een fabrikant van tandheelkundige producten. Adverteerder heeft dit niet weersproken. Gelet hierop acht de Commissie de mededeling “De wereldwijd gepatenteerde BioStabil” misleidend.

In dossier 04.0314 d.d. 4 november 2004 heeft de Commissie geoordeeld dat adverteerder op geen enkele wijze aannemelijk heeft gemaakt dat de BioStabil 2000 de eigenschappen en de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Deze uitspraak is bevestigd door het College
van Beroep (1336 d.d. 15 februari 2005). De uiting is na deze uitspraak gewijzigd, maar in de bestreden uiting wordt nog steeds de indruk gegeven dat de BioStabil 2000 zou werken tegen met name “vele chronische klachten zoals slapeloosheid of hoge bloeddruk” en tegen “vermoeidheid en
hoofdpijn”. Gelet hierop acht de Commissie de uiting misleidend.

Gelet op de ernst van de misleiding en gelet op de herhaalde overtreding zal de Commissie deze uitspraak openbaar maken.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken en zal deze uitspraak openbaar maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

De grieven

Deze kunnen als volgt worden samengevat.

I.
Ten onrechte heeft de Commissie de mededeling “De wereldwijd gepatenteerde BioStabil” misleidend bevonden.
De merknaam BioStabil 2000 is door de leverancier Bruno Santanera geregistreerd zowel bij de het Benelux Merkenbureau als bij de “Organisation mondiale de la propriété intellectuelle”. Voor het medaillon is in 1999 een Italiaans patent afgegeven. Sindsdien loopt de aanvraag voor een wereldwijd patent. Dentsply zou alleen het merk Biostabil geregistreerd kunnen hebben.

II.
TelSell bestrijdt dat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat de BioStabil 2000 zou werken tegen lichamelijke en geestelijke kwaaltjes. In de uiting wordt slechts gesteld dat positieve spanning de oorzaak kan zijn van klachten als slapeloosheid en hoge bloeddruk en dat negatieve spanning de oorzaak kan zijn van vermoeidheid en hoofdpijn. Niet wordt gesteld dat de BioStabil deze problemen zou verhelpen.

Het oordeel van het College

Ten aanzien van de verschillende grieven overweegt het College het volgende.

Ad I.
Ten aanzien van de BioStabil 2000 wordt in de gewraakte uiting gesproken over “de wereldwijd gepatenteerde BioStabil”. TelSell heeft niet aannemelijk gemaakt dat de BioStabil 2000 wereldwijd gepatenteerd is, in tegendeel, zij heeft meegedeeld dat er sinds 1999 een aanvraag loopt voor een wereldwijd patent. Gelet hierop acht ook het College de mededeling “de wereldwijd gepatenteerde BioStabil” misleidend.

Ad II.
In de uiting wordt gezegd dat een teveel aan “positieve spanning” de oorzaak kan zijn van vele chronische klachten zoals “slapeloosheid of hoge bloeddruk” en dat een teveel aan “negatieve spanning” de oorzaak kan zijn van “vermoeidheid en hoofdpijn”. In dit kader wordt de BioStabil 2000 aangeprezen, en wel als volgt: “Uw lichaam ontspant zich en u raakt beter in balans, positief en negatief, plus en min, ying en yang”. Vervolgens wijst de televisiepresentatrice Tineke de Nooy op de vele mails die zij over de BioStabil 2000 heeft ontvangen en zegt “Het werkt wel”, waarna diverse dragers van de BioStabil vertellen mensen over hun positieve ervaringen daarmee.

Aldus wordt naar het oordeel van het College de indruk gewekt dat door het dragen van de BioStabil 2000 een teveel aan spanning kan worden voorkomen of opgeheven, waardoor de kans op lichamelijke klachten als slapeloosheid, hoge bloeddruk, vermoeidheid en hoofdpijn wordt verminderd. Dat de BioStabil deze werking zou hebben, is onvoldoende aannemelijk geworden.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken