a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0257

Datum:

29-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de advertentie van Daihatsu Holland B.V., waarin onder meer staat: “Dat u met de Daihatsu schoon en zuinig rijdt, wist u wellicht al.”

De klacht

Auto’s van dit merk hebben een uitstoot aan kooldioxide van minimaal 104 gram per kilometer, zodat de kwalificatie ‘schoon’ niet juist is. Adverteerder heeft de uitspraak van de Commissie van 21 november 2006 (dossier 06.0438) derhalve naast zich neergelegd.
De Daihatsu Terios 4 WD is 20-30 procent minder zuinig dan gemiddeld. Men kan dus niet zonder beperking stellen dat auto’s van dit merk zuinig zijn.

Het verweer

De Daihatsu Cuore heeft een CO2 uitstoot van104 gr/km en is op dit moment de schoonste en zuinigste benzineauto ter wereld. Nu er geen schonere auto is, is gekozen voor de omschrijving ‘schoon’. Desondanks zal in volgende uitingen de kwalificatie ‘schoner‘ worden gebezigd. De Terios is de schoonste SUV zodat adverteerder ook in deze klasse het schoonste en zuinigste automerk is. Toch zal de kwalificatie ‘schoon’ in de toekomst worden aangepast.

De repliek

Klager handhaaft zijn bezwaar.

Het oordeel van de Commissie

a. Vanwege het gebruik van de kwalificatie ‘schoon’ acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 3 van de Code voor Personenauto’s (CvP), ingevolge welke bepaling het gebruik van termen waarmee de auto wordt aangeprezen als een milieuvriendelijk product moet worden vermeden. Tevens acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2 en 3 van de Milieu Reclame Code (MRC), aangezien zij de mededeling dat de auto ‘schoon’ is, als een absolute milieuclaim aanmerkt en de juistheid daarvan niet is aangetoond. Aldus overwoog de Commissie reeds in haar uitspraak van 21 november 2006 (dossier 06.0438).

b. Zuinig is een relatief begrip en deze mededeling ziet, aldus de in de uiting afgebeelde en in de daaronder staande tekst uitdrukkelijk genoemde Cuore en Sirion 2, op deze twee auto’s. Nu, naar uit de in de advertentie daarover gegeven informatie blijkt, deze twee auto’s tot de zuinige auto’s gerekend kunnen worden, wijst de Commissie dit onderdeel van de klacht af.

De beslissing

Op grond van het hiervoor onder 6 a overwogene acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 3 van de CVP en met de artikelen 2 en 3 van de MRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikelen 2 en 3 MRC

artikel 3 CvP

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken