a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2012/00051

Datum:

23-02-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame. 

Bij de beelden van het gebruik van diverse elektrische apparaten, zoals een scheerapparaat, mixer en pinautomaat, waarbij telkens rook uit de apparaten komt, wordt gezegd:

“Veel dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn al elektrisch. Logisch dat onze auto’s dat nu ook zijn. Renault ZE. 100% elektrisch. Geen uitstoot”. Intussen is te zien dat een Renault vanuit een stopcontact wordt opgeladen en daarna wegrijdt, en verschijnt in beeld:  

“Renault ZE. 100% elektrisch. Geen uitstoot” met onder:

“Geen uitstoot”: “Geen uitstoot tijdens het rijden”.    

 

De klacht

 

Ten onrechte wordt gesuggereerd dat elektrische auto’s geen uitstoot hebben. De -uit het stopcontact afkomstige- stroom voor het elektrische voertuig wordt opgewekt door kolen- en gascentrales “die uitstoot hebben”. 

 

Het verweer

 

Bij “gewone” voertuigen dient in reclame voor een specifiek model de CO2 uitstoot te worden vermeld die wordt gegenereerd door het voertuig tijdens het rijden. Zo verwijst Renault in haar reclame voor ZE voertuigen ook naar de CO2 uitstoot tijdens het rijden. In de bestreden televisiereclame is in dik geschreven witte letters vermeld:

“geen Co2 uitstoot tijdens het rijden”.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Nadat eerst de aandacht is gevestigd op het gebruik van diverse elektrische apparaten en de daarmee gepaard gaande uitstoot, wordt erop gewezen dat er bij de Renault ZE geen sprake is van uitstoot. Daarbij acht de Commissie het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat adverteerder hier het oog heeft op het moment van gebruiken van de Renault ZE. Dit volgt uit de vergelijking met andere elektrische apparaten, bij het gebruik waarvan wel uitstoot optreedt en uit de vermelding in beeld: “Geen uitstoot tijdens het rijden”.

Deze laatste vermelding zou naar het oordeel van de Commissie iets duidelijker in beeld kunnen worden gebracht, maar dat leidt niet tot een ander oordeel.

In de uiting ligt niet de suggestie besloten dat de productie van de voor het elektrische voertuig benodigde stroom geen uitstoot van CO2 mee zou brengen.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken