a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2012/00171

Datum:

07-03-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de radioreclame waarin met betrekking tot de Suzuki Splash onder meer wordt gezegd: “u betaalt geen wegenbelasting”.

 

De klacht

 

Klagers bezwaar richt zich tegen het feit dat gesproken wordt over wegenbelasting, aangezien wegenbelasting niet bestaat. Bedoeld zal zijn motorrijtuigenbelasting. Daardoor  gaat van de gewraakte mededeling de suggestie uit dat geen motorrijtuigenbelasting hoeft te worden betaald, terwijl iedereen die een auto koopt een aanslag motorrijtuigenbelasting ontvangt. De uiting is daarom misleidend.

 

Het verweer

 

Adverteerder stelt dat de term “wegenbelasting” een veelgebruikte benaming is voor de officiële benaming motorrijtuigenbelasting. In die betekenis is deze term hier ook gebruikt. Gesteld wordt derhalve dat bij aanschaf van een Suzuki Splash geen motorrijtuigenbelasting is verschuldigd en dat is juist. Eigenaren van motorrijtuigen die een lage CO2 uitstoot hebben, hoeven sinds 1 januari 2010 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Voor andere dan dieselmotoren geldt een maximale uitstoot van 110 gram per kilometer en voor dieselmotoren geldt een maximale uitstoot van 95 gram per kilometer.

Omdat de uitvoeringen van de Suzuki Splash en de Suzuki Alto met een 1.0-liter benzinemotor een gemiddelde CO2-uitstoot hebben van 109 respectievelijk 103 g/km, zijn deze uitvoeringen vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.     

 

Het oordeel van de voorzitter

 

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie geen aanleiding zal geven een aanbeveling te doen. Hij overweegt daartoe het volgende.

 

De aanduiding “wegenbelasting” wordt niet zelden, gemakshalve, gebruikt ter aandui­ding van motorrijtuigenbelasting en aangezien wegenbelasting officieel niet bestaat, kan deze aanduiding ook niet tot verwarring aanleiding gaven.

 

Voorts heeft adverteerder gemotiveerd weersproken dat voor de in de uiting aangepre­zen auto, gelet op de CO2-uitstoot daarvan, geen motorrijtuigenbelasting hoeft te worden betaald.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken