a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2012/00976

Datum:

13-12-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie in Weekkrant De Nieuwsbode van 10 oktober 2012, waarin reclame wordt gemaakt voor de Ford Focus onder de kop “Absolute Kampioen met 2.500,- inruilpremie”.

 

De klacht

 

De klacht wordt als volgt samengevat.

 

In april 2012 heeft klager een Ford Focus 1.6 TDCi ECOnetic gekocht. In de opdrachtbevestiging stond een voorbehoud voor eventuele belastingmaatregelen. Op dat moment was bij de autobranche bekend dat de ‘dieseltoeslag’, die een prijsverhoging inhoudt, zou worden ingevoerd. De dealer heeft klager op 30 juli 2012 meegedeeld dat deze toeslag per 1 augustus 2012 daadwerkelijk werd ingevoerd. Klager acht het misleidend dat adverteerder, in de wetenschap dat sprake zou zijn van de dieseltoeslag, heeft geadverteerd met “14% bijtelling” en “BPM-vrij”. In de uiting van 10 oktober 2012 wordt de dieseltoeslag nog steeds niet genoemd, waardoor geen transparant beeld van de opbouw van de aanschafprijs van de auto wordt gegeven.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft gemotiveerd verweer gevoerd. Voor zover nodig voor de beslissing wordt hierop in het oordeel ingegaan.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie stelt voorop dat zij haar oordeel beperkt tot de bij de klacht gevoegde advertentie van 10 oktober 2012 en niet ingaat op de – niet door klager overgelegde – advertentie naar aanleiding waarvan klager kennelijk in april 2012 een Ford Focus in dieseluitvoering heeft gekocht.

 

Naar het oordeel van de Commissie  betreft de bestreden uiting een algemene aanprijzing van de Ford Focus met een tijdelijke inruilaanbieding van € 2.500,- en het “Ford Focus Champions Pack” pakketvoordeel ter waarde van € 855,-. De in de uiting afgebeelde Ford wordt op de ‘kentekenplaat’ aangeduid als “Focus”, zonder verdere typespecificering.

In het tekstgedeelte onder de foto wordt naast de aanprijzing van de 1.6 TDCi ECOnetic als “de meest zuinige dieselauto in zijn klasse” tevens de aandacht gevestigd op de voordelen van de modellen in benzine-uitvoering en de kwalificaties van de Ford Focus in het algemeen. Nu de advertentie niet specifiek de Ford Focus1.6 TDCi ECOnetic betreft, is vermelding van de sinds 1 augustus 2012 geldende CO2-afhankelijke dieseltoeslag voor dit dieselmodel niet nodig.

 

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken