a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2013/00117

Datum:

19-03-2013

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de folder “Kia Nieuws” uit december 2012.

Daarin staat bij het aanbod van een “Kia Rio Design  Edition 1.2 CVVT 5-deurs” onder meer: 

“Wegenbelastingvrij”

  en

“50/50 betaal nu de helft en de rest in 2014***”.

 

 

De klacht

 

Klaagster heeft de volgende bezwaren.

a.

De 50/50 deal bleek een 70/30 regeling te zijn. In plaats van de helft van € 20.550,-, diende klaagster bij aflevering van haar nieuwe auto, een Kia Rio 1.4 CVVT A/T Super Pack, € 13.025,- te betalen.

b.

Het resterende bedrag dient reeds in 2013 te worden betaald, want het moet uiterlijk 1 januari 2014 door Kia ontvangen zijn.

c.

Klaagsters auto bleek niet wegenbelastingvrij te zijn, omdat deze teveel CO2 uitstoot.

 

Klaagster vindt de reclame misleidend.

 

Het verweer

 

De klacht is gemotiveerd weersproken.

Op het verweer zal worden teruggekomen in het oordeel. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

Met betrekking tot de verschillende bezwaren overweegt de Commissie het volgende.

 

Ad a.

Op pagina 3 van de bestreden folder staat bij het aanbod van een “Kia Rio Design  Edition 1.2 CVVT 5-deurs” onder meer: 

“50/50 betaal nu de helft en de rest in 2014***”.

Blijkens het verweer verwijzen deze drie asterisken naar een zogenaamde disclaimer met aanvullende voorwaarden onderaan de voorpagina van de folder.

In die disclaimer staat onder meer:

“De 50/50 actie betreft een (niet) doorlopend kredietaanbod van Kia Finance (…). Voor de duur van de uitgestelde betalingsperiode (tot uiterlijk 1 januari 2014) worden geen rente en kosten in rekening gebracht. Het maximale financieringsbedrag bedraagt

€ 5.000,- voor de Kia Picanto en € 7.500,- voor de Kia Rio en Kia Venga”.

 

Namens Kia is bij verweer meegedeeld dat de aanschafwaarde van klaagsters nieuwe auto te hoog was “om de helft daarvan in zijn geheel via de 50/50 deal te laten lopen”.  

 

Blijkens het bovenstaande heeft het aanbod “50/50 betaal nu de helft en de rest in 2014” de beperking dat voor verschillende modellen maximale financieringsbedragen gelden, waardoor mogelijk slechts minder dan de helft van de aanschafprijs van een auto kan worden voorgefinancierd (zonder rente en kosten) en in 2014 kan worden afbetaald. Naar het oordeel van de Commissie betreft het hier essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen. In de bestreden uiting wordt die informatie slechts op een andere pagina en door middel van een zeer klein gedrukte tekst gegeven. Aldus is er sprake van een op onduidelijke wijze verstrekken van essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen als bedoeld in artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Ad b.

In voornoemde disclaimer is sprake van een “uitgestelde betalingsperiode (tot uiterlijk 1 januari 2014)”. Deze periode duidt erop dat het resterende bedrag, zoals in de klacht gesteld, nog in 2013 moet worden betaald. Bij verweer is namens Kia meegedeeld dat het feit dat de betaling op 1 januari 2014 door Kia Finance ontvangen dient te zijn, impliceert dat de overschrijving c.q. betaling al eind 2013 zou moeten plaatsvinden, en dat dit niet strookt met de mededeling in de reclame dat er pas in 2014 betaald hoeft te worden. Om die reden heeft Kia in samenspraak met Kia Finance besloten om de termijn van 1 januari 2014 te verlengen naar 7 januari 2014. 

De Commissie constateert dat de mededeling “betaal (…) de rest in 2014” niet valt te verenigen met de mededeling “uitgestelde betalingsperiode (tot uiterlijk 1 januari 2014) in de disclaimer, maar nu het aanbod er in de praktijk op neerkomt dat het resterende bedrag op 7 januari 2014 moet zijn betaald, acht zij bezwaar b ongegrond. 

 

Ad c.

Op pagina 3 van de bestreden folder staat bij  het aanbod van een “Kia Rio Design  Edition 1.2 CVVT 5-deurs” onder meer: 

“Wegenbelastingvrij”.

Door deze vermelding wordt naar het oordeel van de Commissie niet gesuggereerd dat ook de door klaagster aangeschafte Kia Rio 1.4 CVVT A/T Super Pack belastingvrij is. 

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist. 

 

De beslissing

 

Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen onder Ad a acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken