a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2019/00260

Datum:

14-05-2019

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de televisiecommercial waarin de Toyota Corolla Hybrid wordt aangeprezen.

Door de voice-over wordt gezegd, voor zover hier van belang: “de schoonste auto in zijn klasse”. Als deze tekst wordt uitgesproken, staat in grote letters linksboven in beeld: “76 GRAM CO2” en onderin beeld, in kleine letters: “C-segment auto’s met een gelijkwaardige benzine/diesel/hybride-motor, met automaat”.

 

De klacht

Toyopta beweert in de commercial dat de Corolla Hybrid met een uitstoot van 76 gram CO2 per kilometer de schoonste auto in zijn klasse is. Dat is niet juist, want in dit segment zijn ook batterij-elektrische auto’s verkrijgbaar, die een uitstoot van 0 gram CO2 hebben.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Door middel van de disclaimer die onderin beeld staat als wordt gezegd dat de Toyota Corolla Hybrid de schoonste in zijn klasse is, wordt duidelijk aangegeven dat het een vergelijking betreft met auto’s in het C-segment met een gelijkwaardige benzine/diesel/hybride motor met automaat. Er is geen sprake van een onjuiste of misleidende vergelijking, nu de Toyota Corolla Hybrid wordt vergeleken met auto’s met dezelfde soort motoraandrijving in het C-segment, waarin ook deze Toyota valt. Er wordt niet vergeleken met (volledig) elektrisch aangedreven auto’s.

 

Het oordeel van de Commissie

1.

In de commercial wordt de Toyota Corolla Hybrid met een (in beeld getoonde) uitstoot van 76 gram CO2 aangeprezen als “de schoonste in zijn klasse”. Naar het oordeel van de Commissie is voor de gemiddelde consument niet zonder meer duidelijk wat met “zijn klasse” wordt bedoeld. Om de betekenis van de aanprijzing “schoonste in zijn klasse” te kunnen begrijpen, moet de uiting duidelijke informatie geven over de (klasse van) auto’s waarmee de Toyota Corolla Hybrid op het punt van CO2-uitstoot vergeleken wordt.

2.

In de commercial verschijnt tijdens het uitspreken van de aanprijzing “schoonste in zijn klasse” onderin beeld een disclaimer, waarin wordt vermeld dat deze claim geldt voor “C-segment auto’s met een gelijkwaardige benzine/diesel/hybride-motor, met automaat”. Aldus wordt vermeld wat het referentiekader voor de vergelijking is. De Commissie heeft echter geconstateerd dat voor de tekst van de disclaimer een dusdanig klein formaat letter is gebruikt, dat de tekst zelfs op een groot televisie­scherm niet of onvoldoende leesbaar is, in ieder geval indien de com­mer­cial wordt bekeken op een ge­brui­ke­lijk te achten kijkafstand. Van de gemid­delde consument kan overigens niet worden verlangd dat deze de kijkafstand ver­kleint om ken­nis te nemen van de tekst op het televisiescherm, nog afge­zien van het feit dat het aantal seconden dat de tekst verschijnt – minder dan 2 seconden – daarvoor te kort is.

3.

Het feit dat de noodzakelijke informatie niet of onvoldoende leesbaar is en deze informatie ook niet op een andere wijze uit de commercial blijkt, brengt mee dat de consument daarvan geen kennis kan nemen. Dit leidt tot het oordeel dat de televisiecommercial gepaard met het op een onduidelijke wijze verstrekken van essentiële informatie als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de commercial misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

4.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt de adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken