a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2024/00337

Datum:

20-08-2024

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin de Jeep Compass wordt aangeprezen. Op het voor de klacht relevante gedeelte van de televisiecommercial zal hierna in het oordeel worden ingegaan.

 

Samenvatting van de klacht

Aan het einde van de televisiecommercial ziet men de prijs van de auto met een asterisk die naar een tekst onderin beeld verwijst. Die tekst is zo klein en zo kort in beeld dat zij niet te lezen is.

 

Samenvatting van het verweer

Van de 20 seconden die de televisiecommercial duurt, is de informatie over de prijs zes seconden op een duidelijke wijze in beeld. Voor de weergave heeft adverteerder aansluiting gezocht bij de eisen die de Code voor Personenauto’s stelt voor de weergave van het gemiddelde brandstofverbruik en de gemiddelde CO 2-uitstoot. De weergave is in lijn met de wijze waarop dit soort informatie door de gehele automobielbranche wordt getoond, rekening houdend met de beperkingen van het communicatiemedium.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht wordt aldus begrepen dat klager de informatie waar de asterisk achter de prijs naar verwijst, onleesbaar vindt. Voor wat betreft de prijs gaat het om de tekst “Vanafprijs is inclusief €3.000 voordeel”. De voorzitter acht het mogelijk deze tekst te lezen gedurende de ongeveer zes seconden dat zij in beeld is. De informatie die daaronder staat, betreft onder meer het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. De voorzitter acht ook die informatie voldoende leesbaar gedurende de ongeveer zes seconden dat zij in beeld is. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken