a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0418

Datum:

09-10-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de radioreclame van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren, waarvan de tekst luidt:
“Hoppa, kipdrumsticks.
op kiprecepten.nl
Kip het meest veelzijdige stukje vlees,
Kip!
Campagne gesteund door de Europese Unie”.

De klacht

Niet duidelijk is wat de achterliggende reden is van de mededeling dat de campagne wordt gesteund door de Europese Unie. Mocht het de bedoeling zijn daarmee het consumeren van vlees met minder (verzadigd) vet te aan te prijzen, dan is deze mededeling misleidend aangezien ook de intensieve pluimveehouderij hier garen bij spint. In de uiting wordt immers geen onderscheid gemaakt tussen kip, afkomstig uit de bio-industrie en EKO-kippen.
Klager acht de uiting in strijd met de artikelen 2, 5, 7 en 8.3 van de Nederlandse Reclame Code (NRC (nieuw)).

Het verweer

Voor zover van belang voor deze zaak stelt adverteerder dat de gewraakte mededeling feitelijk en niet aanprijzend van aard is. Met de tekst wordt beoogd duidelijk te maken dat de uiting in overeenstemming is met de doelstellingen van de Europese Commissie en dat deze de uiting voor een deel financiert. Daarmee wordt niet beoogd consumenten aan te zetten tot het consumeren van bepaalde producten. De uiting is niet in strijd met de door klager genoemde artikelen van de NRC.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt. Voor zover van belang voor de beoordeling van de uiting stelt klager dat adverteerder met de bewuste zinsnede, die overbodig is, de autoriteit van de Europese Unie misbruikt. Zonder verduidelijking is deze zinsnede onbegrijpelijk. Belangrijke relevante informatie wordt de consument onthouden.

De dupliek

Voor zover van belang, benadrukt adverteerder dat de collectieve promotiecampagne mede wordt gefinancierd door de Europese Unie en dat de uiting niet in strijd is met de NRC.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt door de verwijzing naar de website kiprecepten.nl de consumptie van kip in zijn algemeenheid aangeprezen. Dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen kip uit de bio-industrie en andere, niet uit de intensieve (pluim)veeteelt afkomstige kip, doet de uiting niet onjuist of misleidend zijn.
Met betrekking tot de slotzin “Campagne gesteund door de Europese Unie” overweegt de Commissie dat uit deze mededeling genoegzaam blijkt dat de uiting mede is gefinancierd door de Europese Unie. Ook in zoverre acht de Commissie de uiting niet in strijd met de NRC.
Dat over de wenselijkheid van het geven van financiële steun aan de onderhavige uiting verschillend wordt gedacht, doet aan het vorenstaande niet af.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken