a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00316

Datum:

16-06-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiecommercial voor gebak van de HEMA onder het motto “met liefde gemaakt”. In de commercial wordt ge­zegd dat voor HEMA-gebak alleen de allerbeste ingre­diën­ten worden gebruikt “zoals verse scharreleieren”. Terwijl dit wordt gezegd is te zien hoe kippen op stro aan het rondschar­relen zijn in een stal met ramen.

 

De klacht

 

In volgorde van goede huisvesting komt de scharrelkip na de legbatterijkip. Adverteerder mis­leidt potentiële klanten door in de commercial rondscharrelende, goed levende en gezon­de kippen te laten zien. Het type kip dat in de commercial is te zien, is een vrije uitloopkip. Een dergelijke kip scharrelt wel echt.

 

Het verweer

 

Uit de verschillende bronnen die met betrekking tot de omschrijving van scharrelei kunnen worden geraadpleegd, blijkt steeds als kenmerkend element van dergelijke eieren dat zij zijn gelegd door kippen die in schuren leven met legnesten en strooisel op de grond en die dag­licht krijgen. Het beeld dat in de televisiecommercial van de kippen is te zien, past bij deze omschrijving, en niet bij de omschrijving van vrije uitloopkippen. De beelden van de kippen dienen slechts als illustratie om de tekst van de commercial te versterken.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Adverteerder heeft onweersproken gesteld dat het kenmerkende element van scharreleieren is dat zij zijn gelegd door kippen die in schuren leven met legnesten en strooisel op de grond en die dag­licht krijgen. De kippen die in de televisiecommercial zijn te zien leven onder om­standigheden die aan deze omschrijving voldoen. De kippen scharrelen immers rond op stro in een stal met ramen. Nu de beelden op grond van het voor­gaande geacht moeten worden betrekking hebben op scharrelkippen, hetgeen overeenstemt met de mededeling in de televisiecommercial dat adverteerder scharreleieren in zijn gebak verwerkt, kan de klacht niet slagen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken