a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2023/00252

Datum:

14-06-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een e-mail van Greenchoice aan klager van 5 mei 2023 waarin onder meer staat:

“Sinds enkele weken dalen de energieprijzen weer.
Daarom zijn we blij dat we jou als eerste weer een verlengaanbod kunnen doen met vaste tarieven. (…) Zo weet jij ook voor de komende winter waar je aan toe bent. Maak vandaag nog gebruik van het aanbod voor Nederlandse Windstroom 1 jaar. Daarmee ben je verzekerd van tariefzekerheid voor 1 jaar, zonder verrassingen. (…)
• Tariefzekerheid voor 1 jaar.”

 

Samenvatting van de klacht inclusief de repliek

Adverteerder biedt voor één jaar een vast contract aan met vaste energieprijzen. In artikel 19 van de voorwaarden staat echter dat adverteerder te allen tijden de energieprijs mag wijzigen. De energieprijs is dus niet vast.

 

Samenvatting van het verweer inclusief de dupliek

Klager geeft een onjuiste interpretatie aan de uiting. Bij het aangeboden contract voor één jaar zijn het ‘kale’ leveringstarief en de vaste leveringskosten daadwerkelijk vast voor dat jaar. Klager verwijst naar de algemene voorwaarden, maar de contractuele voorwaarden prevaleren altijd boven deze algemene voorwaarden. Daarnaast staat ook in artikel 19 onder punt 5 van de algemene voorwaarden dat adverteerder met de klant kan afspreken dat leveringstarieven niet mogen veranderen. Dat is hetgeen adverteerder met klager zou afspreken indien hij een overeenkomst met vaste leveringstarieven afsluit.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  In de bestreden uiting wordt een aanbod gedaan voor een vast energiecontract met vaste tarieven en met “Tariefzekerheid voor 1 jaar”. De gemiddelde consument zal de uiting zo uitleggen dat gedurende het eerste contractjaar adverteerder de leveringstarieven niet mag verhogen. Klager meent dat de uiting misleidend is omdat volgens hem uit artikel 19 van de algemene voorwaarden volgt dat adverteerder de tarieven toch mag wijzigen. Dit artikel luidt, voor zover hier van belang:

Artikel 19        mogen wij deze voorwaarden en onze leveringstarieven veranderen?
(…)
19.3 Wij kunnen met elkaar afspreken dat wij de leveringstarieven mogen veranderen tijdens de overeenkomst. Redenen hiervoor zijn overheidsbesluiten en de ontwikkelingen op de markt voor elektriciteit of gas, waaronder prijsontwikkeling op de groothandelsmarkten voor elektriciteit of gas, wijzigingen met betrekking tot marge en prijs- en inkooprisico’s, Wijzigingen in de kostenstructuur voor het betreffende product en wijzigingen in onze algemene kostenstructuur. Ook andere, uitzonderlijke, omstandigheden kunnen een reden zijn om de leveringstarieven te veranderen, in dat geval zal deze reden duidelijk aan u uitgelegd worden.
19.4 Veranderen wij de leveringstarieven? Dan informeren we u schriftelijk of digitaal. Wij informeren u tijdig voordat wij deze tarieven veranderen en wij melden dan ook dat u onze overeenkomst zonder vaste einddatum mag beëindigen. Daarvoor gelden wel deze voorwaarden. Deze bepaling geldt niet voor een wijziging van de tarieven door een wijziging van de overheidsheffingen of de belastingen.
19.5 Wij kunnen ook met elkaar afspreken dat wij de leveringstarieven niet mogen veranderen tijdens de overeenkomst. Dit geldt niet voor een wijziging van de tarieven door een wijziging van de overheidsheffingen of de belastingen.

2)  De voorzitter constateert dat de voor deze zaak relevante bepaling naast de mogelijkheid van een tussentijdse prijswijzing ook de mogelijkheid noemt dat partijen met elkaar afspreken dat adverteerder de leveringstarieven niet mag veranderen. Volgens adverteerder is dat laatste de situatie die in het aangeboden contract aan de orde is, te weten dat de tarieven daadwerkelijk vast en onveranderlijk zijn gedurende het eerste contractjaar. Uitgaande hiervan kan de uiting niet onjuist of misleidend worden geacht. Adverteerder acht zich gebonden aan de contractuele bepaling om de leveringstarieven gedurende het eerste jaar niet te wijzigen overeenkomstig hetgeen zij in de bewuste e-mail aanbiedt. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken