a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2022/00344

Datum:

28-09-2022

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de aanbieding van de wijn “Catena Adrianna Vineyard River Malbec Argentinië 2018” voor  € 114,- per fles in de webshop van Gall & Gall (www.gall.nl).

 

De klacht

Het standpunt van klager, zoals weergegeven in de klacht en de repliek, wordt als volgt samengevat.

Klager heeft vier flessen van de geadverteerde wijn Catena Adrianna Vineyard River Malbec 2018 besteld. Volgens de website is alleen dit jaartal beschikbaar. Niettemin heeft klager flessen van het jaartal 2019 geleverd gekregen. Adverteerder maakt zich, net als in dossier 2021/00591 het geval was, schuldig aan misleidende reclame en verkoopt een minder jaartal (2019) voor de prijs van het geadverteerde betere jaartal (2018), aldus klager.

 

Het verweer

Het standpunt van adverteerder, zoals weergegeven in het verweer en de dupliek, wordt als volgt samengevat.

Adverteerder heeft geconstateerd dat klager inderdaad een wijn met een jonger jaartal dan de online aangeboden wijn uitgeleverd heeft gekregen. Dit betreft echter een incident en ook een ander geval dan waarvan sprake was in het door klager aangehaalde dossier 2021/00591. Naar aanleiding van die zaak heeft adverteerder haar processen opnieuw geanalyseerd en verbeteringen aangebracht, waardoor de kans op een fout in de uitlevering van een verkeerd jaartal verder is geminimaliseerd. Bovendien heeft adverteerder toen de communicatie tussen de klantenservice en het distributiecentrum verbeterd, zodat bij een klacht over de uitlevering van een verkeerd product de voorraad direct wordt geblokkeerd en wordt uitgezocht waar het mis is gegaan. In het onderhavige geval blijkt er in een ander proces iets verkeerd te zijn gegaan, namelijk in het retourproces. Flessen met oogstjaar 2019, die retour waren gekomen van een winkel, zijn per abuis ingeboekt op de locatie van de flessen met oogstjaar 2018. Adverteerder heeft aanpassingen doorgevoerd in de IT-systemen, waardoor met een extra controle van het jaartal deze fout moet worden voorkomen. Adverteerder is zich bewust van de kwaliteitsverschillen in de diverse oogstjaren van de wijn. Het is nooit haar intentie geweest om een verkeerd jaartal uit te leveren aan een klant.

 

Het oordeel van de Commissie

In de bestreden uiting wordt de wijn Catena Adrianna Vineyard River Malbec Argentinië met als oogstjaar 2018 aangeboden. Niet is in geschil dat klager na bestelling van deze wijn flessen van het oogstjaar 2019 heeft ontvangen. Klager stelt zich op het standpunt dat sprake is van misleidende reclame.

Deze klacht kan niet slagen. De Commissie acht voldoende aannemelijk gemaakt dat het leveren van flessen van een ander jaartal dan geadverteerd het gevolg is geweest van een incidentele fout in het retourproces, waarbij retour ontvangen flessen 2019 zijn ingeboekt op de locatie van flessen uit 2018 en daardoor aan klager zijn geleverd. Dit betreft een fout in de contractuele relatie tussen klager en adverteerder, maar betekent niet dat de uiting onjuist is. Niet is gebleken dat adverteerder niet daadwerkelijk de betreffende Argentijnse wijn met oogstjaar 2018 aanbiedt en levert voor de geadverteerde prijs. Het voorgaande betekent tevens dat sprake is van een andere situatie dan in dossier 2021/00591 het geval was. In die zaak werd een wijn uit 2017 in de webshop ten onrechte aangeprezen met het (betere) jaartal 2018.

Op grond van het vorenstaande beslist de Commissie als volgt.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken