a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00281

Datum:

17-06-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame waarin Kruidvat Ibuprofen 400 mg in een verpakking van 50 stuks aanbiedt.

 

De klacht

 

Ibuprofen 400 mg in een verpakking van 24 stuks heeft UAD (uitsluitend apotheek en drogist) status. De 50 stuks verpakking heeft UA (uitsluitend apotheek) status en mag niet door een drogist verhandeld worden.

Met het maken van reclame voor de 50 stuks verpakking, die ook nog in de aanbieding is, overtreedt Kruidvat de wet.

Ibuprofen 400 mg dat chronisch (te lang) gebruikt wordt door (hoog)risico patiënten kan gevaar opleveren voor hun gezondheid. 

 

Het verweer

 

Van overtreding van de wet is geen sprake.

Ten eerste is de reclame voorzien van een toelatingsnummer van de Keuringsraad KOAG/KAG.

Ten tweede valt de reclame binnen de zogenaamde “Overgangstermijn na wijziging afleverstatus”. De inwerkingtreding van de Geneesmiddelenwet per 1 juli 2007 heeft een nieuwe onderverdeling van geneesmiddelen meegebracht. Zelfzorgmiddelen vallen in de categorie Uitsluitend Apotheek (UA), Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD) of Algemene Verkoop (AV).

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is belast met het vaststellen  van de indeling van geneesmiddelen.

Bij de verandering van de afleverstatus is het mogelijk dat de praktijk nog niet is afgestemd op deze wijziging, waardoor er bijvoorbeeld nog ‘oude’ voorraden van verpakkingen zijn. In dit verband gunt de Inspectie als toezichthouder op de Geneesmiddelenwet fabrikanten, groothandel apotheken en drogisten een termijn van maximaal 6 maanden om zich aan de gewijzigde status aan te passen.

 

Tegen de besluiten van het CBG over de herindeling van onder meer Ibuprofen is door de branche bezwaar gemaakt; het besluit in dezen van het CBG is dus nog niet definitief. Afgezien daarvan valt het onderhavige aanbod van Kruidvat binnen de overgangstermijn van 6 maanden. 

 

Informatie van Keuringsraad KOAG/KAG bij brief van 15 april 2010.

 

Desgevraagd heeft de Keuringsraad de Commissie -samengevat- als volgt geïnformeerd.

 

De uiting is op 9 februari 2010 aan de Keuringsraad voorgelegd, maar is niet voorzien van een toelatingsnummer, omdat deze op diverse punten in strijd was met de Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen. Vervolgens is geen aangepaste tekst meer ingediend. Aan de hand van de gegevens in de klacht kan de Keuringsraad niet beoordelen of de reclame aan de hand van haar opmerkingen is gewijzigd.

 

De Keuringsraad wijst er wel op dat zij bij de beoordeling geen opmerking heeft gemaakt over de inhoud van de verpakking. De reden hiervan is dat de verpakkingsinhoud de UA status heeft verkregen en dat met de Inspectie van de Gezondheidszorg een overgangstermijn van 6 maanden is overeengekomen. De Keuringsraad verwijst naar een desbetreffende bijlage. Aangezien de momenten van beoordelen en uitzenden ruim binnen deze overgangstermijn liggen, heeft de Keuringsraad de reclame op dit punt niet afgekeurd.

Voorts is de Keuringsraad nu bekend dat er op 20 april 2010 een hoorzitting zal plaatsvinden met betrekking tot de afleverstatus en dat de overgangstermijn zal worden verlengd naar 12 maanden.      

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar op te maken valt uit de door de Keuringsraad overgelegde bijlage met als aanhef: “Geneesmiddelen

 Overgangstermijn na wijziging afleverstatus”

is met de inwerkingtreding van de Geneesmiddelenwet per 1 juli 2007 een nieuwe onderverdeling van geneesmiddelen geïntroduceerd en gunt de inspectie als toezichthouder op de Geneesmiddelenwet onder meer drogisten maximaal 6 maanden de tijd om zich aan de gewijzigde status aan te passen.

 

Klager heeft niet weersproken dat het in de gewraakte reclame aangeprezen product, Ibuprofen 400mg in een verpakking van 50 stuks, onder vorenbedoelde overgangstermijn valt, in die zin dat het product op het moment van uitzenden van de reclame, gelet op voornoemde overgangstermijn, nog door drogisten en niet alleen door apotheken mocht worden verkocht. Gelet hierop acht de Commissie de klacht ongegrond en wordt als volgt beslist.

  

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken