a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00911

Datum:

08-11-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een huis-aan-huis folder, met op de voorzijde onder meer de tekst:

“ Hoe gezond is Den Haag?

  Testpersonen gezocht!

  Nationaal Gezondheidsonderzoek

  Meedoen? Kijk op www.hoegezondisnederland.nl voor een programma bij jou in de buurt”

en op de achterzijde van de folder een oproep aan “testpersonen” om bij Club Vit deel te nemen aan het Nationale Gezondheidsonderzoek.

 

De klacht

 

De klacht wordt als volgt samengevat.

 

In de uiting wordt de indruk gewekt dat sprake is van een Nationaal Onderzoek van de overheid naar de gezondheid van Nederlanders, waaraan Club Vit meewerkt. Klager heeft zich als testpersoon aangemeld en heeft daarvoor € 39,95 betaald. Klagers eindresultaten zijn echter door Club Vit niet doorgegeven ten behoeve van het Nationaal Onderzoek. Nu de folder in werkelijkheid betrekking heeft op een reclamestunt, waarbij Club Vit onder het mom van een landelijke testactie klanten wil scoren, voelt klager zich misleid.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft de klacht gemotiveerd weersproken. Op het verweer zal hierna, voor zover nodig voor de beslissing, worden ingegaan.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar het oordeel van de Commissie is de bestreden folder voldoende duidelijk herkenbaar als een reclame-uiting van Club Vit om deelname aan het Nationaal Onderzoek “Hoe gezond is Nederland?” via Club Vit aan te prijzen. In de uiting worden inhoud en doel van het onderzoek en het trainingsprogramma van Club Vit toegelicht en wordt meegedeeld dat de bijdrage voor deelname € 39,95 is. Niet wordt gesteld of gesuggereerd dat sprake is van een door de overheid geïnitieerd en uitgevoerd onderzoek.

De Commissie acht voorts voldoende aannemelijk gemaakt, dat klagers eindresultaten niet geschikt zijn om te worden opgenomen in het Nationaal Onderzoek, omdat klager niet heeft voldaan aan de voorwaarde van een trainingsprogramma in vier aaneengesloten weken. Niet is gebleken dat Club Vit de resultaten van deelnemers die wel aan alle voorwaarden hebben voldaan, niet verzamelt en/of doorgeeft ten behoeve van het Nationaal Onderzoek.

 

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de bestreden uiting niet misleidend in de door klager bedoelde zin, zodat de klacht wordt afgewezen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken