a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0040

Datum:

18-03-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de folder “Javadeur, Hollandse deurzaamheid” van Java Deurenfabriek BV, waarin onder meer staat:
“Om te beginnen importeren we alle houtsoorten zelf. Op basis van eigen specificaties.
Verantwoord bosbeheer is daar een uiterst belangrijk onderdeel van.
Al ons hout komt uit Sustained Yield Forests. Wat betekent dat het bos zo min mogelijk schade ondervindt –massale houtkap is taboe- en nieuwe aanplant een vereiste.
Kortom: wij onderschrijven een verantwoord en sociaal bosbouwbeleid.”

De klacht

In de uiting wordt gerefereerd aan milieuaspecten verbonden aan de productie van het hout dat adverteerder voor de houten buitendeuren gebruikt. Deze claims zijn misleidend en niet aantoonbaar juist, zodat de uiting in strijd is met de artikelen 2 en 3 van de Milieureclame Code (MRC). Merbau is een houtsoort die illegaal en destructief wordt gekapt en mede daardoor met uitsterven wordt bedreigd. Adverteerder kan niet aantonen dat het merbauhout dat gebruikt wordt voor de houten buitendeuren onder “verantwoord en sociaal bosbouwbeleid” is geproduceerd of dat het uit “Sustained Yield Forests” afkomstig is. Merbau komt uit Indonesië en wordt daar op grote schaal illegaal en destructie gekapt. Om die reden kan ook niet worden gesteld dat zo min mogelijk schade wordt aangericht aan de bossen.

Het verweer

Adverteerder zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat het door hem gebruikte hout afkomstig os van betrouwbare en legale bronnen. Zo valt al het hout onder inspectie van de B.R.I.K., een Indonesische instantie die de legale herkomst van het hout onderzoekt. Steunaankopen in Nederland worden gedaan bij bedrijven die een verantwoord bosbeleid ondersteunen. Er zijn, afgezien van het door klager genoemde F.S.C. keurmerk, verschillende andere keurmerken.

Mondelinge behandeling

De heer Weijs deelt mee gezaagd hout te krijgen via verschillende leveranciers. De Indonesische regering heeft richtlijnen opgesteld en het hout is volgens de Indonesische maatstaven legaal, maar je kunt dit niet 100% garanderen.

Het oordeel van de Commissie

Uit het gewraakte tekstgedeelte krijgt men de indruk dat het hout dat adverteerder voor zijn producten gebruikt, afkomstig is van verantwoord bosbouwbeheer. Adverteerder heeft evenwel laten weten dat de wijze waarop het hout wordt “geproduceerd”, voldoet aan de richtlijnen die daarvoor door de Indonesische regering zijn opgesteld, maar zegt niet te kunnen garanderen, dat aan al het hout een verantwoord en sociaal bosbeheer ten grondslag ligt. Gelet hierop acht de Commissie het gewraakte tekstgedeelte te absoluut en daardoor in strijd met de artikelen 2 en 3 MRC.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2 en 3 van de Milieureclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikelen 2 en 3 MRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken