a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Opleidingen en cursussen

Status:

Dossiernr:

2016/00703

Datum:

31-10-2016

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Opleidingen en cursussen

Motivatie:

Vertrouwen in reclame

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op www.archive.org. Daarin staat onder het kopje “Virtueel Secretaresse” onder meer:

“Unieke vakopleiding voor de nieuwste vorm van managementondersteuning!

Segmenten            HBO-opleidingen, HBO, Secretarieel en

                              Managementsupport”

en

“Ben jij secretaresse of heb je het in je om als secretaresse aan de slag te gaan? Met deze zeer praktijkgerichte opleiding word je opgeleid voor de meest moderne tak van dit beroep: de virtueel secretaresse”

en

“Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-/HBO-werk- en denkniveau. Er wordt verwacht dat je een MBO-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden”.  

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Rond 30 augustus 2015 heeft klaagster zich digitaal aangemeld voor de opleiding “Virtueel Secretaresse” op HBO-niveau, naar aanleiding van de bestreden advertentie. Deze advertentie nodigt consumenten uit om tot aankoop over te gaan. Bij ontvangst van het diploma bleek dat daarop geen niveau was vermeld. Desgevraagd deelde Scheidegger onder meer aan klaagster mee:

“(…) aan de opleiding die je hebt gevolgd is geen niveau gekoppeld”.

In de uiting staat onder meer: “HBO-opleidingen”, “HBO” en “MBO-/HBO-werk- en denkniveau”. Klaagster kwam bij deze opleiding terecht vanuit het overzicht met “HBO-opleidingen per onderwerp”. Juist het vermelde HBO-niveau vormde de grondslag tot het inschrijven voor deze opleiding. Verder wordt gesproken over een “opleiding”. Deze term wekt, anders dan bijvoorbeeld de term “cursus”, de indruk van een officiële opleiding, mede gezien de aard van Scheidegger als gekwalificeerd opleidingsinstituut.

Klaagster acht de uiting in strijd met de artikelen 7, 8.2 onder b en 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC); er wordt essentiële informatie achterwege gelaten. Ook vindt zij de uiting in strijd met artikel 5 NRC; de uiting schaadt het algemeen vertrouwen in het onderwijs. Er worden diploma’s uitgegeven, waarbij in de advertentie ten onrechte de indruk wordt gewekt dat deze van een bepaald niveau zijn. Scheidegger adverteert nog steeds op eenzelfde wijze.

Klaagster licht haar klacht als volgt nader toe.

In een e-mail van 12 augustus 2016 deelde Scheidegger onder meer aan klaagster mee dat op het diploma geen niveau is vermeld, “omdat het gaat om een niet erkende opleiding, die niet geaccrediteerd is”.

Het feit dat de opleiding niet erkend en niet geaccrediteerd is, vormt essentiële informatie die in de uiting vermeld had moeten worden; door de plaatsing van het aanbod onder de kop “HBO-opleidingen” mag ervan worden uitgegaan dat de desbetreffende opleiding ook de kwalificatie HBO zal krijgen.

Gelet op de ruimte in de uiting én de vervolgstappen (online inschrijving) had deze essentiële informatie vermeld kunnen en moeten worden, teneinde de consument een weloverwogen aankoopbeslissing te laten nemen. Nu op klaagsters diploma geen HBO-niveau is vermeld, vermindert dat haar kansen bij het verwerven van opdrachten.

Klaagster verzoekt de Commissie om haar uitspraak door middel van een “Alert” onder de aandacht te brengen van een breed publiek, mede gezien de ernst, het beschadigen van vertrouwen en de verstrekkende (economische) gevolgen van de onderhavige  overtreding.  

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

De klacht is gericht tegen een oude webpagina. Op 27 augustus 2015 heeft adverteerder een nieuwe versie van haar website gelanceerd, waaronder een nieuwe versie van de betreffende webpagina. Voor deze nieuwe versie verwijst adverteerder naar bijlage 1 bij het verweer.

Klaagster heeft zich op 30 augustus 2015 voor de opleiding “VirtueeI Secretaresse” (hierna ook: “de Opleiding”) ingeschreven, dus vermoedelijk via de nieuwe webpagina. Nu de klacht echter is gericht tegen de webpagina die tot 27 augustus 2015 actief was (de “oude webpagina”), wordt verweer gevoerd tegen de klacht met betrekking tot deze oude webpagina. Een afbeelding van de oude webpagina is als bijlage 2 bij het verweer gevoegd.

Kort samengevat meent klaagster dat door de manier waarop de Opleiding via de oude webpagina werd aangeboden de misleidende indruk werd gewekt dat de Opleiding tot VirtueeI Secretaresse een HBO-opleiding was, waarmee een HBO-diploma behaald kon worden. Klaagster wijst er daarbij met name op dat in delinkerbovenhoek van de oude webpagina werd vermeld:

“Segmenten           HBO-opleidingen, HBO, Secretarieel en Managementsupport”

De oude webpagina bevatte een uitgebreide toelichting op de Opleiding, waarin onder meer stond dat:

– de Opleiding bedoeld is voor mensen die al enige ervaring hebben als secretaresse en/of al in het bezit zijn van een secretaressediploma en aan de slag willen als een “moderne ondernemende secretaresse die op afstand managers en directieleden van verschillende bedrijven ondersteunt” ;

– de opleiding wordt verzorgd op “MBO-/HBO-werk en denkniveau”;

– er wordt verwacht dat men een MBO-diploma heeft “of door werkervaring op dit niveau functioneert”;

– inzet en motivatie de belangrijkste voorwaarden zijn;

– het een opleiding van 6 maanden betreft.

Verder kon men via de oude webpagina de brochure aanvragen, die als bijlage 3 bij het verweer is gevoegd. Deze brochure bevatte dezelfde toelichting. Men kwam op de oude webpagina terecht via de eveneens in bijlage 2 opgenomen webpagina, waarop alle opleidingen stonden die op HBO-niveau gegeven worden. Op deze webpagina werd toegelicht dat binnen dit HBO-segment van Scheidegger de volgende drie typen opleidingen worden aangeboden:

HBO Bacheloropleidingen. Op de webpagina werd toegelicht dat dit volledige

HBO-opleidingen zijn van 4 jaar, die aan de Hogeschool NCOl worden gevolgd en waarmee een HBO Bachelor-graad wordt behaald;

HBO-leergangen. Op de webpagina werd toegelicht dat dit opleidingen zijn van 1,5 jaar die in een HBO Bacheloropleiding ingebracht kunnen worden en op basis waarvan bepaalde vrijstellingen verkregen kunnen worden in een eventuele HBO-opleiding;

HBO-deelopleidingen. Op de webpagina werd toegelicht dat dit opleidingen zijn van 3 maanden tot een jaar, waarmee men versneld kan doorstuderen in een HBO Bacheloropleiding bij Hogeschool NCOl.

Daaronder, op dezelfde webpagina, werd per type opleiding aangegeven welke opleidingen NCOI verzorgt:

Onder het kopje “HBO-Bacheloropleidingen” stonden bijvoorbeeld alle HBO-Bacheloropleidingen die aan de Hogeschool NCOl gevolgd kunnen worden en waarmee een HBO-diploma kan worden behaald;

Onder het kopje “HBO-programma” stonden alle HBO-leergangen en -deelopleidingen.

Onder dit laatstgenoemde kopje stond eveneens de opleiding VirtueeI Secretaresse. Bij het vervolgens aanklikken van de link, kwam men op de oude webpagina terecht.

De klacht moet om de volgende redenen worden afgewezen.

Van de gemiddelde consument die een HBO-opleiding wil volgen, mag worden verwacht dat hij ermee bekend is dat een HBO-opleiding een duur heeft van 4 jaar.

Verder mag van deze consument worden verwacht dat hij zich oriënteert op de opleidingen die binnen het gewenste vakgebied worden aangeboden en dat hij de informatie daarover aandachtig doorleest, alvorens een beslissing te nemen.

Zoals toegelicht, werd op de oude webpagina aangegeven dat:

– het een opleiding van 6 maanden betreft;

– de Opleiding wordt verzorgd op “MBO-/HBO-werk- en denkniveau”;

– er wordt verwacht dat men een MBO-diploma heeft “of door werkervaring op dit niveau functioneert”;

– inzet en motivatie de belangrijkste voorwaarden zijn;

– de Opleiding bedoeld is voor mensen die aan de slag willen als een secretaresse die op afstand (‘virtueel’) managers van verschillende bedrijven ondersteunt.

Nergens in deze tekst werd vermeld dat het een HBO-opleiding betrof. Evenmin werd de indruk gewekt dat met de Opleiding een HBO Bachelor-graad kon worden behaald.

Van de gemiddelde consument die op zoek is naar een HBO-opleiding mag worden verwacht dat hij op basis van bovenbedoelde informatie begrijpt dat het geen HBO-opleiding betreft waarmee een HBO Bachelor-graad kan worden behaald.

Dit volgt overigens ook uit de webpagina die bezocht moest worden voordat men op de oude webpagina terecht kwam, en waarop werd toegelicht dat alleen met een volledige HBO-bacheloropleiding van 4 jaar een HBO Bachelor-graad kan worden behaald.

Daarnaast is van belang dat er geen HBO-opleidingen tot virtueel secretaresse bestaan. Ook daarmee mag de hiervoor bedoelde consument geacht worden bekend te zijn.

In bovengenoemde omstandigheden kan de enkele vermelding “Segmenten: HBO-opleidingen, HBO, Secretarieel en managementsupport” in de linkerbovenhoek van de oude webpagina niet de indruk hebben gewekt dat de korte Opleiding tot “Virtueel Secretaresse” een volwaardige HBO-opleiding was. Gezien de toelichting op de oude webpagina, moet dit voor de gemiddelde consument die op zoek is naar een HBO-opleiding duidelijk zijn geweest. Dit geldt temeer gezien de toelichting op de daaraan voorafgaande webpagina, waarop duidelijk stond dat binnen het HBO-segment van NCOl ook opleidingen worden aangeboden die weliswaar op HBO-niveau gegeven worden, maar waarmee geen HBO Bachelor-graad wordt behaald.

Daarnaast is van belang dat, zoals hiervoor al uiteengezet, de oude webpagina op 27 augustus 2015 is aangepast. Op de nieuwe webpagina, via welke klaagster zich heeft ingeschreven, wordt nog duidelijker toegelicht dat de Opleiding geen volwaardige HBO-opleiding betreft, doordat daarbij de volgende toelichting is opgenomen:

“Een klassikaal HBO-programma bij Scheidegger is een verkorte opleiding op HBO-niveau. Het duurt 5 tot 18 maanden en wordt afgesloten met een diploma dat mogelijk vrijstelling kan geven in een HBO Bacheloropleiding. Een HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules.”

Net als bij de oude webpagina, komt men komt op de huidige webpagina terecht via een webpagina waarop wordt toegelicht dat binnen het HBO-segment van Scheidegger HBO-Bacheloropleidingen, HBO-leergangen en HBO-deelopleidingen worden aangeboden, waarbij alleen voor HBO-Bachelor-opleidingen geldt dat daarmee een HBO Bachelor-graad kan worden behaald.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat zij haar oordeel zal beperken tot de uiting waartegen de klacht is gericht en waarvan klaagster (als productie c) een afdruk bij de klacht heeft overgelegd. Naar de Commissie uit het verweer begrijpt, is dit de webpagina “die tot 27 augustus 2015 actief was”.

De Commissie vat de klacht in de eerste plaats op in de volgende zin. Klaagster vindt dat in de uiting essentiële informatie ontbreekt, en wel de informatie dat op het diploma of de cijferlijst van de opleiding “Virtueel Secretaresse” geen niveau wordt vermeld, omdat deze opleiding niet erkend en niet geaccrediteerd is. Deze informatie is aan klaagster verstrekt in de bij de klacht overgelegde e-mail van 12 augustus 2016 van de Coördinator Examenbureau van Scheidegger. Vervolgens heeft adverteerder bij  verweer niet weersproken dat deze informatie juist is.

De Commissie begrijpt uit het verweer dat adverteerder drie typen opleidingen op HBO-niveau aanbiedt, namelijk HBO Bacheloropleidingen, zijnde opleidingen van 4 jaar waarmee een HBO Bachelor-graad wordt behaald, HBO-leergangen, zijnde opleidingen van 1,5 jaar die in een HBO Bacheloropleiding kunnen worden ingebracht en HBO-deelopleidingen, zijnde opleidingen van 3 maanden tot een jaar, waarmee men versneld kan doorstuderen in een HBO Bacheloropleiding bij Hogeschool NCOl. De opleiding tot Virtueel Secretaresse, die 6 maanden duurt, is kennelijk, zo volgt uit het verweer, een  HBO-deelopleiding.

Nu er ook volgens de bestreden uiting sprake is van een zeker HBO-niveau, gesteld wordt immers:

“Segmenten           HBO-opleidingen, HBO, Secretarieel en Managementsupport”,

maar de opleiding tot Virtueel Secretaresse niet blijkt te leiden tot een diploma waarin het betreffende HBO-niveau is vermeld, acht de Commissie de uiting voor de gemiddelde consument onduidelijk ten aanzien van de voordelen van het product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.  

Klaagsters stelling dat het “algemeen vertrouwen in het onderwijs wordt geschaad” leidt niet tot het oordeel dat het vertrouwen in reclame wordt geschaad als bedoeld in artikel 5 NRC, op welke bepaling klaagster zich ook heeft beroepen.

De Commissie ziet geen aanleiding om haar uitspraak door middel van een “Alert” onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken