a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00300

Datum:

19-04-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin is te zien hoe een gezin bestaande uit twee vrouwen en een kind gaan slapen in producten van Ikea en daarna uitgerust wakker worden.

 

De klacht

De televisiecommercial begint en eindigt met twee vrouwen die in bed liggen en een gezin vormen met een kind. Klaagster acht het strijdig met de goede zeden dat deze situatie als een gewone gezinssituatie wordt uitgebeeld.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter begrijpt dat de aanleiding voor het indienen van de onderhavige klacht specifiek is gelegen in het feit dat in de bestreden reclame-uiting twee vrouwen zijn te zien die blijkbaar homoseksueel zijn en een gezin vormen met een kind. De voorzitter oordeelt dat dit gegeven onvoldoende is om de uitingen ontoelaatbaar te achten. Het uitbeelden van personen op een wijze die hun (homo-)seksuele voorkeur toont, dient maatschappelijk aanvaardbaar te worden geacht, ook indien niet iedereen hierop prijs stelt. Discriminatie wegens seksuele voorkeur is niet toegestaan. Van een ontoelaatbare uiting is verder geen sprake. De klacht kan op grond van het voorgaande niet slagen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken