a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.020

Datum:

21-05-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft het sachet van Nutrilon Standaard opvolgmelk waarop onder meer het volgende staat: “Uit onderzoek blijkt dat de speciale mix van vezels in moedermelk een belangrijke rol speelt bij het versterken van het immuunsysteem. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek is Nutricia er nu in geslaagd om deze mix na te maken. Hierdoor versterkt Nutrilon nu net als borstvoeding op natuurlijke wijze het immuunsysteem van je baby”. Het sachet is op een folder geplakt.
De uiting is afkomstig van Nutricia Nederland B.V..

De klacht

De uiting wekt ten onrechte de indruk dat de opvolgmelk van Nutrilon net zo goed is als borstvoeding. Fabrikanten zijn verplicht zich te houden aan de regel dat zij dienen te vermelden dat borstvoeding altijd de eerste en beste keus is. Om die reden vindt klager de uiting in strijd met de artikelen 2, 3 en 7 van de Nederlandse Reclame Code.

Het verweer

Het bestreden sachet wordt verkocht in een doos. Omdat het sachet pas leesbaar is na verwijdering van de doos, is het sachet geen reclame-uiting.

De voorkeur voor borstvoeding dient ingevolge artikel 9 van de Warenwetregeling Zuigelingenvoeding alleen te worden aangegeven bij volledige zuigelingenvoeding – voor baby’s tot 6 maanden oud – en niet bij opvolgmelk. Het onderhavige product is opvolgmelk voor kinderen van 6 tot 10 maanden oud.

Sachet, doos en folder dienen in hun geheel te worden bezien. In de folder staat: “Alleen moedermelk geeft een sterker immuunsysteem”. Op de doos staat: “(..) is de beste opvolgmelk voor baby’s vanaf 6 maanden indien je geen borstvoeding (meer) geeft”. Beide zinsneden impliceren dat borstvoeding voorgaat.
Op de doos staat voorts dat de vezelmix een vergelijkbare werking heeft als de vezels in moedermelk. Dat is niet hetzelfde als verwisselbaar of identiek zijn.
De zinsnede “is Nutricia er nu in geslaagd om deze mix na te maken” suggereert wellicht dat de vezelmix in moedermelk nu kan worden nagebootst. Ofschoon deze zinsnede in een groter geheel van informatie dient te worden bezien, zal adverteerder deze wijzigen in een tekst die weergeeft dat de vezelmix een vergelijkbare werking heeft als de vezels in moedermelk.

De repliek

Klager is blij dat adverteerder de tekst op het sachet zal aanpassen.
Klager betreurt het dat de voorkeur voor borstvoeding niet bij opvolgmelk hoeft te worden aangegeven.

De mondelinge behandeling

Adverteerder lichtte het verweer nader toe en lichtte desgevraagd toe dat de vezelmix van moedermelk niet nagemaakt kan worden maar de werking daarvan wel.

Het oordeel van de Commissie

Volgens artikel 9 van de Warenwetregeling Zuigelingenvoeding dient de voorkeur voor borstvoeding te worden aangegeven bij volledige zuigelingenvoeding. Bij opvolgmelk is dit aldus niet het geval. Het onderhavige product is opvolgmelk voor kinderen van 6 tot 10 maanden oud. De uiting is aldus niet in strijd met de wet.

Het sachet was op een folder geplakt en aan klager aangeboden. Het sachet is een reclame-uiting, omdat daarop een product wordt aangeprezen. Dat het sachet normaliter in een doos verpakt aan de consument wordt verkocht, doet hieraan niet af.

Op het sachet staat: “Uit onderzoek blijkt dat de speciale mix van vezels in moedermelk een belangrijke rol speelt bij het versterken van het immuunsysteem. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek is Nutricia er nu in geslaagd om deze mix na te maken”. Volgens deze zinsnede is de betreffende vezelmix aldus identiek aan die van moedermelk. Adverteerder heeft erkend dat dit niet juist is. Gelet hierop is de uiting misleidend. Dat elders een andersluidende tekst staat, doet aan dit oordeel niet af.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken