De bestreden reclame-uiting
Het betreft de website www.malibu.nl voor zover het betrekking heeft op de (sub-)pagina ‘Malibu By U’. Op deze (sub-)pagina staat onder meer:
‘Malibu introduceert tijdelijk een speciale Limited Edition fles ‘Malibu By U’. Op dit moment is de Malibu By U fles te koop bij jouw slijter (op=op) en kun je je eigen fles customizen. De herkenbare witte fles in geschenkverpakking wordt geleverd met vier stiften in verschillende kleuren. Je kunt de fles met deze vrolijke kleuren in één handomdraai naar eigen stijl pimpen. Met een leuke boodschap, wens, bedankje of eigen creatie heb je het ultieme cadeau voor de zomer!’.
Boven voorstaande mededeling is een afbeelding van de verpakking van ‘Malibu By U’ getoond alsook van een ‘gewone’ en een ‘bewerkte’ fles Malibu.
De klacht
De actie waarbij men een fles Malibu kan ‘customizen’ of ‘pimpen’, is volgens klager gericht op minderjarigen. In dit kader wordt gesproken over een ‘variant op een kleurplaat’. Volgens klager zullen met name kinderen en jongeren zich aangesproken voelen tot deze actie. Om bovenstaande reden is de reclame voor Malibu By U in strijd met artikel 10 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RVA).
Het verweer
De persoonlijke boodschap die men op de fles Malibu kan schrijven is vergelijkbaar met het kaartje dat je aan een fles drank kan bevestigen met daarop bijvoorbeeld felicitaties in verband met een verjaardag of een nieuwe baan. Adverteerder bestrijdt dat deze actie zich richt tot minderjarigen. Bovendien moet men achttien zijn om – via de slijterij – ‘Malibu By U’ te kopen. Adverteerder acht de klacht ongegrond.
Het oordeel van de Commissie
Ingevolge artikel 10 RVA mag reclame voor alcoholhoudende drank zich niet specifiek richten tot minderjarigen. Naar het oordeel van de Commissie is de gewraakte uiting met betrekking tot de actie ‘Malibu By U’ niet zodanig van aard dat deze beschouwd moet worden als in het bijzonder gericht te zijn op minderjarigen. Het enkele feit dat het mogelijk is om met kleurstiften een fles Malibu op een bepaalde manier vorm te geven of van een persoonlijke boodschap te voorzien, betekent niet dat deze specifiek is gericht op minderjarigen. Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de klacht ongegrond.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.