De bestreden uiting
Het betreft een televisiecommercial waarin reclame wordt gemaakt voor de gratis ‘Dungans’ die men bij C1000 krijgt bij elke € 10,- aan boodschappen. Te zien is dat een aantal kinderen een oudere dame, mevrouw Pronk, helpen bij het boodschappen doen, kennelijk met de bedoeling de Dungans te ‘verdienen’ die mevrouw Pronk bij haar boodschappen zal krijgen. Nadat mevrouw Pronk heeft afgerekend, zegt zij: “Ah, Dungans. Nou ja, ik moet eerst mijn boodschappen nog thuis zien te krijgen”. In de slotscène is te zien dat mevrouw Pronk en haar tassen vol boodschappen door de kinderen de winkel uit worden gedragen.
De klacht
Kinderen worden aangespoord om boodschappen van een vreemde vrouw naar huis te brengen. Klaagster is van mening dat dit indruist tegen hetgeen kinderen leren en acht om die reden de commercial in strijd met het algemeen belang, de openbare orde of de goede zeden zoals bedoeld in artikel 3 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).
Verweer
Samengevat stelt verweerder zich op het standpunt dat duidelijk is dat sprake is van een ‘knipoog naar de werkelijkheid’. Voorts stelt zij dat de commercial op de ouders is gericht en dat deze voornamelijk in de avond wordt uitgezonden.
Het oordeel van de Commissie
Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met het algemeen belang, de openbare orde of de goede zeden, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria. Met inachtneming daarvan is de Commissie van oordeel dat de uiting niet ontoelaatbaar geacht kan worden. Zij overweegt daartoe het volgende.
De uiting is duidelijk humoristisch bedoeld. De commercial, met name de scène waarin de oudere dame, op de schouders van een viertal kinderen, de winkel uit wordt gedragen, zal als niet realistisch door de kijker worden opgevat, ook door jonge kinderen.
Gezien het vorenstaande acht de Commissie de grens van het toelaatbare niet overschreden, ook niet voor zover de uiting wordt uitgezonden op tijdstippen dat jonge jongeren naar de televisie kijken.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.