a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2016/00177

Datum:

17-04-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een aan de minderjarige zoon van klaagster gerichte Direct Mail, afkomstig van adverteerder, met als titel: “Word baas over je eigen geld met een Rabo JongerenRekening”.

 

De klacht

De 15-jarige zoon van klaagster heeft van adverteerder een brief ontvangen waarin onder meer staat dat hij baas kan worden over zijn eigen geld en online kan bankieren via internet en mobiel. Ook wordt hem een cadeau in het vooruitzicht gesteld. In de brief wordt aangegeven dat hij de inhoud van de brief met zijn ouders moet bespreken omdat hij hun toestemming nodig heeft. Volgens klaagster wordt in de brief gesuggereerd dat het besluit om zeggenschap over zijn rekening te krijgen, aan hem is. Klaagster vindt dat zij als ouder zelf moet kunnen bepalen wanneer haar kind zeggenschap krijgt over geld, onder welke voorwaarden en via welke bank. Door deze uiting krijgt haar zoon ten onrechte de indruk dat hij vrij en op z’n eigen wijze over zijn financiën kan beschikken. Volgens klaagster is de uiting in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) omdat haar zoon in een aan hem gerichte persoonlijke brief wordt overgehaald om een bankrekening te openen, terwijl daar ook nog eens een cadeau tegenover wordt gesteld. Klaagster meent dat een uiting zoals de onderhavige aan ouders gericht dient te worden en niet aan een minderjarige.

 

Het verweer

Adverteerder heeft zich aan de Nederlandse Reclame Code (NRC) alsmede de Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC) gehouden. Adverteerder heeft deze marketingactie zorgvuldig voorbereid en heeft er bewust voor gekozen om in deze leeftijdscategorie de jongeren zelf aan te schrijven en niet de ouders. Voor jongeren van deze leeftijd is het immers gebruikelijk dat ze zelf een bankrekening gebruiken. Ze kunnen hier bijvoorbeeld geld op storten, dat ze hebben verdiend met hun bijbaantje. Ze gebruiken de rekening vaak ook via internet- en mobielbankieren. Voor veel jongeren van deze leeftijd is dit al een gebruikelijke manier om hun bankzaken te regelen. De meeste jongeren van 15 jaar hebben immers een mobiele telefoon met daarop de nodige apps. Desondanks moeten de ouders voor het gebruik van de Rabo Jongerenrekening via internet en mobiel nog apart hun toestemming verlenen.

Gelet op het voorgaande is het volgens adverteerder dan ook logisch om deze jongeren zelf aan te schrijven en daarbij  informatie over hun bankrekening te geven. Adverteerder meent dat zij dit zorgvuldig en verantwoord doet. In de uiting wordt duidelijk uitgelegd wat de kenmerken van de rekening zijn en wordt voor meer informatie verwezen naar de website van adverteerder. Verder meent adverteerder dat in de uiting duidelijk wordt aangegeven dat alleen ouders zo’n rekening kunnen openen en niet de jongere zelf. In de uiting wordt dus niet de indruk gewekt dat de zoon van klaagster buiten zijn ouders om over al het geld, dat op zijn naam staat, kan beschikken. In de uiting wordt vermeld dat de jongere bij het openen van een jongerenrekening een leuk cadeau ontvangt, maar het zijn geen grote cadeaus en van lokken om een rekening te openen is geen sprake.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt de klacht aldus dat klaagster de uiting in strijd acht met artikel 2 KJC. Dit artikel ziet echter op reclame gericht op kinderen, waarmee volgens de KJC bedoeld wordt personen van 12 jaar en jonger. Nu de uiting waarover is geklaagd zich niet richt tot kinderen, maar tot minderjarigen (personen onder de leeftijd van 18 jaar), kan niet geoordeeld worden dat de uiting hiermee in strijd is. Evenmin is de uiting in strijd met de overige bepalingen uit de KJC.

Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken