a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00753C

Datum:

22-10-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Buitenreclame

De bestreden uiting

 

Het betreft een trailer ter promotie van de horrorfilm ‘Sint’, te zien op http://www.youtube.com/watch?v=bBqqp_j8r1A.

 

De klacht

 

Klager stelt dat de bewuste filmfragmenten zullen worden gevonden door kinderen die op zoek zijn naar materiaal op het internet over Sinterklaas. Klager acht de trailer in strijd met de artikelen 1, 2 lid c en 5 van de Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC). Klager stelt dat de trailer geweerd moet worden van kanalen zoals Youtube. Volgens klager zou op internet geen uiting te vinden moeten zijn over Sinterklaas die in strijd is met de genoemde artikelen.

 

De mondelinge behandeling

 

Mr. Brunt voornoemd heeft aan de hand van zijn aantekeningen tegen de klacht verweer gevoerd. Voor zover van belang voor de beslissing wordt hierop in het oordeel nader ingegaan.

 

Het oordeel van de Commissie 

 

De Commissie stelt voorop dat de klacht de trailer betreft, zoals deze op Youtube via de genoemde link is op te roepen.

 

Nu de bewuste trailer niet is gericht tot kinderen, zijn de door klager genoemde artikelen van de Kinder- en Jeugdreclamecode niet van toepassing.

 

Voor zover in de klacht tevens ligt besloten dat klager de uiting in strijd acht met de goede smaak en het fatsoen, zoals bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), omdat deze op het internet door kinderen aangetroffen zou kunnen worden, geldt het volgende.

 

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak of het fatsoen, stelt de Commissie zich, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria, terughoudend op. Met inachtneming van deze terughoudendheid acht de Commissie de trailer, zoals deze te zien is via de genoemde link naar Youtube, niet van dien aard dat de grens van het ontoelaatbare wordt overschreden.

Daarbij neemt de Commissie in de eerste plaats in aanmerking dat Youtube niet in het bijzonder bedoeld is voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. De Commissie acht het zonder nadere toelichting – die ontbreekt – niet aannemelijk dat kinderen van die leeftijd materiaal op dergelijke kanalen op het internet zonder toezicht van hun ouders zullen mogen bekijken.

 

Voor zover personen die ouder zijn dan 12 jaar de trailer op Youtube.nl zien, geldt dat de trailer volgens verweerders door het Nicam, wat betreft de vertoning hiervan voorafgaand aan een bioscoopfilm, geschikt is bevonden voor kinderen vanaf 12 jaar. De Commissie onderschrijft dat de trailer weliswaar als ‘eng’ te beschouwen beelden bevat, maar deze zijn, ook naar het oordeel van de Commissie, voor kinderen vanaf 12 jaar niet dermate schokkend dat deze ontoelaatbaar zouden zijn.

 

Gelet op het voorgaande oordeelt de Commissie als volgt.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken