De bestreden reclame-uiting
Het betreft een televisiecommercial waarin donateurs worden geworven voor Stichting Opkikker. De commercial bestaat uit een registratie van de “Opkikkerdag” van het ernstig zieke jongetje Bas.
Aan het begin van de commercial zegt een voice-over: “Bij Stichting Opkikker zetten we echt alles in om gezinnen met een langdurig ziek kind de dag van hun leven te geven. Ook onze reclame. Daarom maken we hier Bas zijn grote droom waar: de hoofdrol spelen in Home Alone. Steun kinderen zoals Bas. Ga naar opkikker.nl en word donateur.”
Na het tonen van enkele nagespeelde scènes uit de film Home Alone, waarin Bas op dezelfde manier als de hoofdrolspeler uit de speelfilm afrekent met een tweetal boeven, is te zien dat het gaat om een filmset en dat Bas wordt toegejuicht door de filmmakers.
De klacht
In de commercial, die ook wordt uitgezonden op kindertijd, zijn gewelddadigheden te zien die kinderen angst aanjagen. Kinderen zien de dubbele betekenis niet.
Het verweer
Adverteerder heeft gemotiveerd verweer gevoerd. Voor zover nodig voor de beslissing wordt hierop in het oordeel ingegaan.
Het oordeel van de Commissie
Bij de beantwoording van de vraag of een televisiecommercial, ook voor zover deze wordt uitgezonden op tijdstippen dat kinderen naar de televisie kijken, in strijd is met de goede smaak en/of het fatsoen in de zin van artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code, zoals klaagster kennelijk met haar klacht bedoelt, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van die criteria. Met inachtneming van deze terughoudendheid acht de Commissie de onderhavige reclame niet van dien aard dat de grens van het toelaatbare wordt overschreden. In de commercial is te zien hoe een (ernstig ziek) jongetje de hoofdrol (na)speelt in de zeer bekende familiefilm Home Alone, waarbij hij, net als de hoofdrolspeler in de film, het huis op vindingrijke wijze verdedigt tegen een aantal volwassen ‘boeven’. De getoonde situaties zijn duidelijk zeer overdreven en humoristisch (bedoeld) en leiden niet tot daadwerkelijke verwonding van de boeven. Dat sprake is van een (nagespeelde) film en niet van een realistische situatie blijkt bovendien uit de door de voice-over uitgesproken tekst en de aan het eind van de commercial getoonde filmset. Gelet op het vorenstaande is van gewelddadigheden die voor kinderen angstaanjagend zijn naar het oordeel van de Commissie geen sprake. Evenmin is anderszins sprake van strijd met de goede smaak en/of het fatsoen.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.