De bestreden reclame-uiting
Het betreft een billboardreclame waarop staat: “Pluk de dag voor ik je halen mag – Kleine Hein”. Bij deze tekst is een getekend poppetje met doodshoofd en een hardroze gekleurde zeis afgebeeld, kennelijk een kleine uitvoering van Magere Hein. In zijn linker hand draagt hij een bloem.
De klacht
Klager acht de afbeelding van Kleine Hein “een voor kinderen angstaanjagende persoonlijkheid met een bloedende zeis in zijn hand, als teken van de dood” weerzinwekkend. De bloem in de andere hand maakt dit niet anders.
Het oordeel van de voorzitter
De voorzitter vat de klacht zo op dat klager de billboardposter angstaanjagend acht als bedoeld in artikel 6 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Beoordeeld wordt of de uiting de grenzen van het toelaatbare overschrijdt, mede gelet op de wijze waarop de uiting is gepubliceerd en het effect dat zij daardoor op het publiek heeft.
Naar het oordeel van de voorzitter is voldoende duidelijk dat de tekst van de uiting oproept om het leven vóór de dood te vieren. Door de wijze waarop adverteerder deze boodschap in woord en beeld onder de aandacht van het publiek brengt, wordt de grens van het toelaatbare niet overschreden. Dit geldt ook nu is gekozen voor een billboardposter in het straatbeeld, waarmee een algemeen publiek, waaronder kinderen, onverhoeds kan worden geconfronteerd. De uiting is niet schokkend te achten. Er wordt gebruik gemaakt van een cartoonesk getekend figuur (‘Kleine Hein’) die in zijn ene hand een zeis en in zijn andere hand een bloem vasthoudt die hij kennelijk met de zeis heeft los gesneden. De zeis is niet bebloed zoals klager meent, maar hardroze gekleurd, hetgeen bijdraagt aan het cartooneske karakter van de uiting. Ook voor kinderen is de uiting op grond van het voorgaande niet angstaanjagend te achten. De klacht kan om die reden niet slagen.
Wel heeft de voorzitter er begrip voor dat niet iedereen de uiting zal kunnen waarderen, nu daarin in woord en op figuratieve wijze wordt verwezen naar de dood, maar dit leidt niet tot een ander oordeel. Daarom wordt als volgt beslist.
De beslissing van de voorzitter
Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.