De bestreden reclame-uiting
Het betreft een televisiereclame waarin een jongetje bij een vriendinnetje aanbelt en haar achtereenvolgens voorstelt te gaan vissen, voetballen, skateboarden, pijltjes schieten en crossen. Op alles zegt ze nee, waarna de vader van het jongetje zegt:
“Vrouwen, je zal toch iets anders moeten verzinnen”. Als het jongetje vervolgens kennelijk vraagt of het meisje mee naar McDonalds gaat, zegt ze: “Ja, leuk”, waarna beiden bij McDonalds een Happy Meal eten.
De klacht
In deze reclame wordt het verkeerde voorbeeld gegeven. In deze tijd waarin kinderen steeds meer last krijgen van overgewicht, is de reclame onaanvaardbaar. Gesuggereerd wordt dat je met buiten spelen geen vriendinnetje krijgt en met het eten van een vette maaltijd wel.
Het verweer
Dit kan als volgt worden samengevat.
De reclame is bedoeld om ouders te laten zien dat McDonalds het allerleukste restaurant is voor kinderen. De reclame is niet in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC). De uiting is grappig bedoeld en er sprake van overdrijving die eigen is aan reclame.
Uit de laatste beelden, waarin de kinderen genieten van enkele McDonalds producten, blijkt niet dat de reclame is bedoeld om uitsluitend het eten te promoten. Overduidelijk is dat het plezier en geluk van twee met elkaar spelende kinderen centraal staat.
De mondelinge behandeling
De heer Honing heeft het standpunt van adverteerder nader toegelicht.
Het oordeel van de Commissie
De Commissie stelt voorop dat het adverteerder vrij staat reclame te maken voor haar producten, waaronder het voor kinderen bedoelde Happy Meal. Van de wijze waarop adverteerder dat in de onderhavige, duidelijk humoristisch bedoelde uiting doet, kan niet worden geoordeeld dat daardoor de NRC wordt overtreden.
De Commissie acht het niet aannemelijk dat het feit dat het meisje in de reclame de voorkeur geeft aan “uit eten gaan” met het jongetje, en wel bij McDonalds, boven de door het jongetje voorgestelde, met name door jongens beoefende sportieve activiteiten, zal bijdragen aan overgewicht bij kinderen.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.