De bestreden reclame-uiting
Het betreft een op 9 oktober 2013 om 20.20 uur via Veronica uitgezonden promo voor de film ‘Crank’.
Bij beelden -kennelijk- uit voornoemde film wordt onder meer gezegd:
Voice-over: “(..) Jason zit in een krankzinnige situatie”.
Derde: “Je hebt nog één uur”.
Jason: “Luister ik ga dood, ik ben vergiftigd met een Chinees goedje”.
Derde: “De adrenaline houdt je in leven”
Jason: “I’m alive!”. Intussen zijn de beelden te zien van Jason die, te midden van juichend publiek vlak achter en tegen een vrouw aanstaat en stotende bewegingen in haar richting maakt. Beiden hebben een ontbloot onderlichaam.
Derde: “Dat betekent, als je stopt ga je dood”.
De klacht
Klaagster, die met haar zoon van 10 televisie keek, maakt bezwaar tegen het tonen van expliciete seksuele handelingen om 20.20 uur. Klaagster stelt: “man heeft sex met vrouw van achteren”.
De film ‘Crank’ wordt niet voor niets pas om 22.30 uur op televisie uitgezonden. Indien voor deze film reclame wordt gemaakt op tijdstippen dat ook jongere kinderen televisie kijken, moeten dit soort beelden eruit worden geknipt.
Het verweer
Adverteerder betreurt het dat klaagster aanstoot heeft genomen aan de inhoud en het tijdstip van uitzenden van de onderhavige promo, maar van strijd met de goede smaak, het fatsoen, het algemeen belang en/of de goede zeden is geen sprake. De uiting bevat alleen enige beelden waarin de suggestie van (expliciete) seksuele handelingen wordt gewekt. Van expliciet bloot is geen sprake, er worden geen genitaliën getoond en de personen doen “alsof” zij seksuele handelingen verrichten, omringd door een juichend publiek. Het is evident, ook voor kinderen, dat er sprake is van een grap.
De man roept “I’m alive!” omdat er adrenaline door zijn lichaam stroomt (in de film de reden dat hij kan blijven leven), niet omdat hij op dat moment zogenaamd seks heeft.
Ter bepaling van het tijdstip van uitzenden van de promo heeft SBS Conform artikel 6.2 van het Deelreglement Televisie (Kijkwijzer NICAM) de promo geclassificeerd op 9 jaar en angst, hetgeen betekent dat de promo de hele dag mag worden uitgezonden. Zekerheidshalve heeft de promoafdeling van SBS echter besloten om de promo alleen na 20.00 uur uit te zenden. Reden hiervan is dat bij zeer stringente beoordeling van de promo aan de hand van de Kijkwijzer op een classificatie van 12 jaar zou kunnen worden uitgekomen. Het verschil in leeftijd houdt verband met de vraag of al dan niet sprake is van een nadrukkelijke seksuele handeling. SBS is van mening dat dit niet het geval is. Het betreft een relatief korte scène, de camera zoomt snel uit en de beelden bevatten geen slow motions of close ups van seksuele handelingen, gezicht of lichaamsdelen. Ook is er geen sprake van opzwepende muziek of het accentueren van genot, door beeld of geluid.
De mondelinge behandeling
Mevrouw Nortier heeft het standpunt van adverteerder mondeling toegelicht.
Het oordeel van de Commissie
De Commissie vat de klacht op in die zin dat klaagster de uiting in strijd acht met de goede smaak, het fatsoen en/of de goede zeden, voor zover deze wordt uitgezonden om 20.20 uur.
Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met (één van) voornoemde criteria stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van die criteria, ook waar het betreft het tijdstip van uitzenden van een televisiereclame.
In het onderhavige geval acht de Commissie de grens van het toelaatbare niet overschreden. De beelden van de man met ontbloot onderlichaam die stotende bewegingen maakt in de richting van de vrouw voor hem, eveneens met ontbloot onderlichaam, zijn onmiskenbaar seksueel geladen, maar de Commissie acht deze beelden, mede gelet op de zeer korte duur daarvan, niet van dien aard, dat ten aanzien van de gehele uiting geoordeeld kan worden dat deze de grens van het toelaatbare overschrijdt, ook niet voor zover de reclame wordt uitgezonden om 20.20 uur.
De beslissing
De Commissie wijst de klacht af.