a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Bezorgdiensten

Dossiernr:

2023/00589

Datum:

13-12-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Bezorgdiensten

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de op 1 november 2023 door klager ontvangen folder van Green Chef (HelloFresh). Op de folder is een kortingskaart bevestigd met daarop vermeld, voor zover hier van belang:          

“Kook mee met tot wel € 95 korting*”

Op de achterzijde van de kortingskaart staat vermeld, voor zover hier van belang:

“*Actievoorwaarden: Bij het inwisselen van de kortingscode ga je een flexibel […]-abonnement aan. Met deze kortingscode krijg je 25 euro tot 45 euro korting op je 1e box, 15 euro tot 20 euro korting op je 2e box, 10 euro tot 15 euro korting op je 3e en 4e box (de korting is afhankelijk van de grootte van je box). Enkel bezorging van je 1e box is gratis. Daarna worden bezorgkosten in rekening gebracht. De kortingscode geldt alleen voor nieuwe klanten. Wijzigen, pauzeren en opzeggen kan je afhankelijk van de bezorg dag uiterlijk 3 tot 6 dagen voor de bezorging doen. Op het abonnement geldt een herroepingstermijn van 14 dagen. De algemene voorwaarden van […]  zijn van toepassing.”

 

Op de achterzijde van de folder is vermeld, voor zover hier van belang:

“Vul jouw unieke code in op www.[…].nl/giftcard

Box 1

Box 2

Box 3

Box 4

Tot € 45 korting

Tot € 20 korting

Tot € 15 korting

Tot € 10 korting

* De korting is afhankelijk van de grootte van je box”

 

Ten slotte staat op www.[…].nl/giftcard vermeld, voor zover hier van belang:

“*Actievoorwaarden: Bij het inwisselen van de kortingscode ga je een flexibel […]-abonnement aan. Met deze kortingscode krijg je 25 euro tot 45 euro korting op je 1e box, 15 euro tot 20 euro korting op je 2e box, 10 euro tot 15 euro korting op je 3e en 5 euro tot 10 euro op je 4e box (de korting is afhankelijk van de grootte van je box). Enkel bezorging van je 1e box is gratis. Daarna worden bezorgkosten in rekening gebracht. De kortingscode geldt alleen voor nieuwe klanten. Wijzigen, pauzeren en opzeggen kan je afhankelijk van de bezorg dag uiterlijk 3 tot 6 dagen voor de bezorging doen. Op het abonnement geldt een herroepingstermijn van 14 dagen. De algemene voorwaarden van […] zijn van toepassing.”

 

De klacht

Volgens klager is sprake van een misleidende reclame. Klager stelt dat er staat dat je tot € 95 korting kunt krijgen maar dat het in feite slechts om € 45 korting gaat voor de eerste maaltijdbox.

 

Het verweer samengevat

Adverteerder stelt dat de reclame niet misleidend is. De korting kan namelijk oplopen tot € 95, indien 4 boxen worden besteld. De korting is afhankelijk van de grootte van de box: hoe groter de box, hoe hoger de korting. Adverteerder vermoedt dat klager over het hoofd heeft gezien dat bij gebruikmaking van de kortingscode niet alleen korting wordt gegeven over de eerste box (tot max € 45) maar ook over de opvolgende drie boxen die worden besteld.

Adverteerder stelt dat de gemiddelde consument uit het woord “tot” in de zin “kook mee tot wel € 95 korting*”  begrijpt dat € 95 de maximale korting is en dat de korting ook lager kan zijn. Daarnaast, aldus adverteerder, verwijst de asterisk in de uiting naar de toepasselijke actievoorwaarden. Deze voorwaarden zijn op de achterzijde van de Giftcard te vinden. In de actievoorwaarden wordt volgens adverteerder in duidelijke en begrijpelijke taal uitgelegd dat en hoe de korting wordt verdeeld over de eerste vier boxen, en dat de hoogte van de korting afhankelijk is van de grootte van de box.

Naar aanleiding van de klacht is adverteerder erachter gekomen dat er een verkeerde korting is opgenomen voor box 4 in de schematische weergave op de achterkant van de flyer. Daar staat “Tot € 10 korting” maar dat had “Tot € 15 korting” moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de actievoorwaarden zoals gepubliceerd op de website van adverteerder. Per abuis staat daar: “10 euro tot 15 euro korting op je 3e box en 5 euro tot 10 euro op je 4e box”. Dit had moeten zijn: 10 euro tot 15 euro korting op je 3e en 4e box”. Volgens adverteerder heeft deze drukfout niet tot een nadeel van de consument geleid. Bij gebruikmaking van de Giftcard konden consumenten op de vierde box wel steeds daadwerkelijk maximaal €15 korting krijgen. De fout op de website is al hersteld en de fout op de folder zal bij de eerstvolgende folder ook worden hersteld.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. De vraag staat centraal of uit de reclame-uiting voldoende duidelijk blijkt dat de korting van € 95 een maximale korting betreft (die in een specifiek geval ook lager kan uitvallen) en dat die korting  verdeeld wordt over de bestelling van 4 boxen.

2. De voorzitter is van oordeel dat uit het woord “tot” in de zin “kook mee tot wel € 95 korting*”  volgt dat in een concreet geval de korting lager dan € 95 kan uitvallen. Waar een en ander vanaf hangt, volgt uit de asterisk op de voorzijde van de kortingskaart. Daarmee wordt kenbaar gemaakt dat aanvullende voorwaarden van toepassing zijn op de actie. Deze voorwaarden zijn door adverteerder, zoals vaker bij kortings- of cadeaukaarten het geval, aan de achterzijde van de kortingskaart afgedrukt. In de actievoorwaarden is in duidelijke taal uitgelegd dat, en op welke wijze, de korting wordt verdeeld over de bestelling van de eerste vier boxen. Tevens is duidelijk gemaakt dat de korting per box afhankelijk is van de grootte van de box. Naar het oordeel van de voorzitter is de reclame op de kortingskaart voldoende duidelijk.

3. Nu de klacht erop ziet dat niet € 95 maar slechts € 45 korting kan worden verkregen, wordt de klacht afgewezen. Zoals uit het voorgaande blijkt, is voldoende vast komen te staan dat de (maximale) korting € 95 is.

4. Op grond van het voorgaande, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken