a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2016/00582

Datum:

10-10-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een door klager, als voordeelpashouder van Gamma, per email ontvangen “pre-sale tuin” aanbieding met een kortingscode voor 50% korting op een tuinmeubel naar keuze. Onder de coupon staat onder meer: “Pasvoordeel pre-sale tuin” ”50% korting op een 1 tuinmeubel naar keuze” en “Op deze coupons zijn de algemene couponvoorwaarden van toepassing (www.gamma.nl/algemene-voorwaarden/coupon)”.

Daarnaast betreft het een door klager overgelegde pagina uit de reclamefolder van adverteerder op de website www.beste.nl/gamma-aanbieding waarin een korting van 30% wordt vermeld op onder andere een loungehoekset “Nevada” van 1199 euro voor 839 euro.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager was door beide uitingen in de veronderstelling dat hij 50% korting zou krijgen op de prijs van de betreffende loungehoekset “Nevada” die voor 839 euro werd aangeboden (na 30% korting op de oorspronkelijke prijs van 1199 euro). Klager stelt dat hij onder valse voorwendselen naar de winkel is gelokt omdat daar pas bleek dat de 50% korting op de oorspronkelijke prijs van 1199 euro werd berekend.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Adverteerder licht toe dat klager als voordeelpashouder de tuinmeubelset met 50% korting kon verkrijgen, in plaats van de ‘gewone’ 30% uitverkoopkorting. Volgens adverteerder begrijpt de consument dit, mede omdat het anders zou betekenen dat al in de presale een zeer ongewoon hoge korting zou gelden en bovendien nergens wordt gecommuniceerd dat de kortingen gecumuleerd kunnen worden. Daarnaast is klager gewezen op de couponvoorwaarden waarin duidelijk staat dat soortgelijke voordelen of coupons niet gecombineerd kunnen worden. De couponvoorwaarden zijn door adverteerder overgelegd.   

 

Het oordeel van de Commissie

1. De Commissie begrijpt de klacht aldus dat klager de uitingen misleidend acht omdat daarin ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat bij aankoop van de loungehoekset “Nevada” 50% korting wordt gegeven op de prijs die na de uitverkoopkorting van 30% is ontstaan, te weten 839 euro, terwijl in de winkel bleek dat deze korting van 50% van toepassing is op de oorspronkelijke prijs van 1199 euro.

2. De Commissie begrijpt dat er in de betreffende periode twee uitingen van adverteerder bestonden in het kader van kortingen op tuinmeubels. In de reguliere folder werd een korting van 30% vermeld op onder meer de loungehoekset “Nevada”. En daarnaast hebben de voordeelpashouders van Gamma per email een uiting ontvangen, genaamd “pre-sale tuin” aanbieding, met een kortingscode voor 50% korting op een tuinmeubel naar keuze. In deze laatste uiting staat onder de coupon met 50% korting onder meer: “Op deze coupons zijn de algemene couponvoorwaarden van toepassing (www.gamma.nl/algemene-voorwaarden/coupon)”. In deze voorwaarden staat onder “geldigheid coupons”, voor zover hier relevant, dat bij alle coupons geldt dat de coupon niet kan worden gebruikt in combinatie met soortgelijke voordelen of andere coupon(s). De Commissie is van oordeel dat indien al sprake zou zijn van twijfel bij de consument over het al dan niet kunnen combineren van beide kortingen, uit de voorwaarden waarnaar in de uiting voldoende duidelijk wordt verwezen, onmiskenbaar blijkt dat dit niet het geval is.

3. Gelet op het bovenstaande wordt beslist als volgt.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken