a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00239

Datum:

25-05-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting op de website www.mcdonalds.nl. Daarop wordt onder meer een overzicht gegeven van de producten van adverteerder. Bij het product ‘Ontbijt’ staat onder meer:

 

‘McMuffin, croissant, koffie of thee en Tropicana’.

 

De klacht

 

Klaagster zegt dat een ‘compleet’ ontbijt altijd € 3,75 kostte. Nu is haar gebleken dat koffie apart wordt verrekend en dat er een meerprijs geldt voor warme dranken. Klaagster vindt het misleidend dat in dit kader wordt gesproken over ‘compleet’ ontbijt.

 

Het verweer

 

Een compleet ontbijtmenu met koffie of thee wordt in het filiaal van klaagster zichtbaar boven de counter aangekondigd voor € 4,95. Adverteerder hanteert deze prijs sinds mei 2009. Op de (door klaagster overgelegde) kassabon wordt om operationele redenen een opsplitsing gemaakt tussen enerzijds de Croissant, Egg McMuffin en Tropicana (samen € 3,20) en anderzijds de koffie (€ 1,75).  De aankondiging in het filiaal bevat niet deze opsplitsing. Adverteerder splitst de kosten van het menu om andere, afwijkende menucombinaties operationeel en servicegericht te kunnen afhandelen. Het komt namelijk voor dat consumenten een andere drank dan koffie of thee wensen bij hun complete ontbijtmenu. In het geval een drank duurder is dan koffie, hoeft de consument alleen het verschil bij te betalen. De korting die wordt gegeven op het menu is op deze manier op alle combinaties van toepassing. Volgens adverteerder is klaagster de juiste (totaal)prijs in rekening gebracht voor een compleet ontbijtmenu. Gelet hierop is adverteerder van mening dat geen sprake is van misleiding.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Een ‘Compleet ontbijtmenu’ met koffie of thee wordt door adverteerder sinds mei 2009 aangeboden voor  € 4,95. Het staat vast dat klaagster voor een ‘Compleet ontbijtmenu’ met koffie voornoemd bedrag heeft betaald. Nu adverteerder naar het oordeel van de Commissie voldoende duidelijk heeft gecommuniceerd dat een ‘Compleet ontbijtmenu’

€ 4,95 kost en verder is gebleken dat de koffie bij het menu van klaagster was inbegrepen, oordeelt de Commissie dat geen sprake is van misleidende reclame. Het feit dat op de kassabon de kosten van het menu zijn opgesplitst en er een meerprijs kan gelden voor andere dranken dan koffie of thee, doet aan het vorenstaande niet af.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken