a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2015/00056

Datum:

07-05-2015

Uitspraak:

CVB Aanbeveling Bevestigd (met wijziging gronden) (= Aanbeveling)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

Het College van beroep [7 mei 2015]

De grieven

Deze worden door het College als volgt gerubriceerd en samengevat.

Grief 1

De claim “houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie” wordt door Pharma Webwinkel niet gebruikt voor Curanol tabletten met vitamine C. Deze claim is alleen gebruikt voor de Curanol tabletten zonder vitamine C voordat Verordening (EG) nr. 1924/2006 (“Claimsverordening”) van kracht werd. De huidige bewoording “gunstig voor elastische aderen en een goede conditie van de bloedvaten” is voor tabletten met vitamine C goedgekeurd en toegestaan in het kader van deze verordening.

Grief 2

Met betrekking tot Curanol zalf voert Pharma Webwinkel aan dat dit een uitwendig toe te passen warenwetproduct is. Dergelijke producten worden vrijwel altijd geëtiketteerd volgens de wetgeving voor cosmetica, maar zijn meer “gezondheid gerelateerd” dan echte cosmetica. Ter onderbouwing van de voor de zalf gebruikte claim “houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie” beroept Pharma Webwinkel zich op de hierna te noemen onderzoeksbronnen die specifiek betrekking hebben op de volgende ingrediënten van Curanol zalf: Aesculus, Calendula, Echinacea en Hamamelis. Pharma Webwinkel stelt dat de geclaimde werking van deze ingrediënten voldoende aangetoond en onderbouwd is alsook door Europese autoriteiten wordt onderschreven. De uiting is derhalve terecht door de Keuringsraad KOAG KAG voorzien van een toelatingsnummer en kan niet onjuist of misleidend zijn.

Grief 3

Pharma Webwinkel stelt dat de informatie op de webwinkel haar verantwoordelijkheid is, maar dat de reclame-uitingen op www.curanol.nl, waartegen de klacht is ingediend, vallen onder de verantwoordelijkheid van Forest Healthcare, de distributeur van Curanol. Pharma Webwinkel heeft geen invloed op de uitingen voor Curanol en kan om die reden geen complianceformulier ondertekenen.

Het antwoord in appel

De grieven zijn gemotiveerd weersproken.

De mondelinge behandeling

Namens Pharma Webwinkel is in aanvulling op het beroepschrift toegelicht dat

met betrekking tot de Curanol tabletten sprake is van een misverstand dat is veroorzaakt doordat de verouderde claim abusievelijk op haar website is blijven staan.

Zij verwijst voor de zalf naar “Monographs” van de European Medicines Agency waarin de in de Curanol zalf verwerkte Aesculus, Calendula, Echinacea en Hamamelis als werkzaam worden omschreven. Er bestaan ook geregistreerde geneesmiddelen met een of meer van deze bestanddelen. Met betrekking tot grief 3 licht Pharma Webwinkel toe dat het volgens haar beter zou zijn geweest indien niet zij maar de toeleverancier op de claims was aangesproken.

Geïntimeerde betwist dat de door Pharma Webwinkel bedoelde Monographs de claim voldoende aannemelijk maken. Curanol bestaat uit verschillende bestanddelen die elkaar kunnen tegenwerken. De KAG had de claim dienen af te keuren.

Het oordeel van het College

Ten aanzien van de tabletten

1.1. Het College constateert dat ter zake van de klacht met betrekking tot de tabletten door geïntimeerde een uiting is overgelegd voor tabletten waaraan blijkens het kopje “samenstelling” geen vitamine C is toegevoegd. Het College begrijpt uit het verweer van Pharma Webwinkel dat deze uiting per abuis nog op haar website stond, omdat zij nu tabletten op de markt brengt waaraan wel vitamine C is toegevoegd. Zij gebruikt hiervoor een aangepaste uiting die volgens haar voldoet aan de Claimsverordening. Het College zal evenwel uitsluitend de door geïntimeerde overgelegde uiting beoordelen nu de klacht hiertegen is gericht en deze uiting ten tijde van het indienen van de klacht op de website van Pharma Webwinkel stond.

1.2. Niet in geschil is dat in laatstbedoelde uiting een gezondheidsclaim werd gebruikt (“houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie”) die als zodanig niet letterlijk is opgenomen in de in de artikelen 13 en 14 van de Claimsverordening bedoelde lijsten van toegestane claims met betrekking tot de ingrediënten en nutriënten van Curanol tabletten. Deze claim heeft naar het oordeel van het College voor de consument ook niet dezelfde betekenis als een officieel vastgestelde bewoording voor een bestanddeel van die tabletten. Het College oordeelt derhalve dat de uiting, zoals die ten tijde van het indienen van de klacht op de website van Pharma Webwinkel stond, in strijd is met artikel 10 lid 1 Claimsverordening. Nu een wettelijk verbod is overtreden, is niet voldaan aan de eis dat reclame in overeenstemming met de wet dient te zijn. Om die reden is de uiting in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Het College komt derhalve tot dezelfde uitkomst als de Commissie. Daarbij merkt het College nog op dat de Commissie had kunnen volstaan met te oordelen dat een gezondheidsclaim is gebruikt die niet voor de tabletten is toegestaan. Dat inmiddels aan de tabletten vitamine C wordt toegevoegd, doet verder niet ter zake nu de claim “houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie” voor vitamine C niet als een toegelaten gezondheidsclaim kan worden beschouwd, in tegenstelling tot de claims “van belang voor een goede conditie van de bloedvaten” en “gunstig voor elastische aderen”.

Ten aanzien van de zalf

2.1. Ten aanzien van de zalf heeft geïntimeerde de ook voor dit product gebruikte claim “houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie” bestreden. Dit product valt niet onder de werking van de Claimsverordening omdat het niet voor orale nuttiging is bestemd. De Commissie heeft – in beroep onbestreden – geoordeeld dat de zalf als een gezondheidsproduct dient te worden aangemerkt en dat de uiting dient te worden getoetst aan het algemene gedeelte van de Nederlandse Reclame Code. Het College volgt de Commissie hierin, evenals in het oordeel dat het feit dat de Keuringsraad KOAG KAG een vergelijkbare reclame-uiting destijds – in 2004 – preventief heeft goedgekeurd, niet uitsluit dat thans, naar aanleiding van een specifieke klacht en op basis van toetsing na hoor en wederhoor, in deze procedure anders wordt beslist over de vraag of de geclaimde werking voldoende aannemelijk is.

2.2. Pharma Webwinkel heeft in beroep stukken overgelegd ter onderbouwing van de stelling dat de Keuringsraad de uiting voor Curanol zalf terecht van een toelatingsnummer heeft voorzien. Deze stukken dienen specifiek ter ondersteuning van de claim “houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie”. Ook verwijst Pharma Webwinkel naar Monographs van de European Medicines Agency. Het College gaat aan die Monographs voorbij omdat hiervan geen stukken zijn overgelegd. Met betrekking tot de vier afzonderlijk door Pharma Webwinkel genoemde ingrediënten ter zake waarvan wel stukken zijn overgelegd en waarop de geclaimde werking van de tabletten wordt gebaseerd, oordeelt het College als volgt. Daarbij verwijst het College voor de volledige specificaties van de hierna te noemen onderzoeken naar de in het beroepschrift sub 1 tot en met 9 genoemde gegevens.

2.2.1. Met betrekking tot het bestanddeel Aesculus stelt Pharma Webwinkel dat dit bestanddeel volgens de overgelegde onderzoeken de natuurlijke werking van de bloedvaten verbetert en effectief is bij veneuze insufficiëntie. Het College acht dit niet zonder meer gelijk aan “houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie”. Daarnaast oordeelt het College dat de onderzoeken die Pharma Webwinkel in dit verband overlegt ook onvoldoende houvast bieden om een dergelijk effect van de aangeprezen zalf te verwachten. Ter zake van het onderzoek van Siebert e.a. (“Efficacy, routine effectiveness, and safety of horsechestnut seed extract in the treatment of chronic venous insufficiency”) merkt het College op dat hier blijkbaar “oral therapies” zijn onderzocht en niet lokale behandeling met een zalf, zodat reeds om die reden aan dit onderzoek dient te worden voorbijgegaan. Hetzelfde geldt voor het overzichtsonderzoek door Pittler e.a. (“Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency”), het onderzoek door Diehm e.a. (“Comparison of leg compression stocking and oral horse-chestnut sees extract therapy in patients with chronic venous insufficiency”), het onderzoek door Felixsson e.a. (“Horse chestnut extract contract bovine vessels and affect human platelet aggregation through 5-HT(2A) receptors: an in vitro study”) en het onderzoek door Carrasco e.a. (“Endothelium protectant and contractile effects of the antivaricose principle escin in rat aorta”). Hetzelfde geldt voor het in nummer 2.2.4 van deze beslissing genoemde artikel van MacKay waarin onder meer naar Aesculus wordt verwezen.

2.2.2. Met betrekking tot het bestanddeel Calendula verwijst Pharma Webwinkel naar de resultaten van het onderzoek door Duran e.a. met de titel “Results of the clinical examination of an ointment with marigold (Calendula officinalis) extract in the treatment of venous leg ulcers”. Bij dit onderzoek is getest met zalf. De resultaten van dit onderzoek worden door de onderzoekers echter “preliminary” genoemd en betreffen specifiek de genezing van zweren bij spataderen. Deze resultaten onderbouwen onvoldoende de claim “houdt de bloedvaten elastisch en in goede conditie”.

2.2.3. Met betrekking tot het bestanddeel Echinacea verwijst Pharma Webwinkel naar de resultaten van het onderzoek door Raduner e.a. met de titel “Alkylamides from Echinacea are a New Class of Cannabinomimetics”. Het College constateert dat dit onderzoek het menselijk immuunsysteem betreft. Voor zover daarbij wordt verwezen naar een effect op het “Human Whole Blood”, leest het College daarin geen specifieke verwijzing naar het elastisch en in goede conditie houden van de bloedvaten.

2.2.4. Met betrekking tot het bestanddeel Hamamelis verwijst Pharma Webwinkel in de eerste plaats naar de resultaten van het onderzoek door Erdelmeier e.a. met de titel “Antiviral and antiphlogistic Activities of Hamamelis virginia Bark”. Dit onderzoek betreft de antivirale en ontstekingsremmende werking van dit bestanddeel, maar niet het elastisch en in goede conditie houden van de bloedvaten, zodat het College daaraan voorbijgaat. Met betrekking tot het artikel van MacKay met de titel “Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options” heeft geïntimeerde gesteld dat dit artikel geen wetenschappelijke status heeft. Het College laat dit verder in het middel. Dit artikel verwijst specifiek naar “oral supplementation” en niet naar toepassing in de vorm van zalf.

2.3. Het College oordeelt op grond van het voorgaande dat Pharma Webwinkel onvoldoende heeft onderbouwd dat Curanol zalf bestanddelen bevat die bloedvaten elastisch en in goede conditie houden. Dit wordt niet anders indien de hiervoor aangehaalde publicaties in onderling verband en samenhang worden bezien. Deze werking is derhalve onvoldoende aannemelijk geworden. Daar komt bij dat, ook indien zou zijn aangenomen dat sommige bestanddelen wel een bepaalde werking zouden hebben, daarmee niet is gegeven dat dit ook voor het product als zodanig geldt. Denkbaar is immers dat de werkzame stoffen in dat geval in onvoldoende mate in het product aanwezig zijn of een zodanige invloed op elkaar hebben dat de werking wordt opgeheven. Het College onderschrijft derhalve het oordeel van de Commissie dat, nu de claim niet aannemelijk is gemaakt, de uiting in zoverre misleidend is.

Ten aanzien van de verantwoordelijkheid voor vermelde uitingen

2.4.Het College constateert dat de door de Commissie genoemde website www.curanol.nl doorlinkt naar de webshop op www.curanolwebwinkel.nl, waarop eveneens de bestreden uitingen voor Curanol tabletten en zalf zijn gepubliceerd. Het College begrijpt grief 3 aldus, dat Pharma Webwinkel op zichzelf genomen erkent dat zij verantwoordelijk is voor de op laatstgenoemde website geplaatste uitingen, maar dat zij van mening is dat de klacht tegen de distributeur Forest Healthcare had dienen te worden gericht die kennelijk de uiting heeft opgesteld en de website www.curanol.nl beheert. Wat hiervan verder zij, dit aspect kan niet tot het oordeel leiden dat de Commissie ten onrechte Pharma Webwinkel heeft aanbevolen niet meer op de onderhavige wijze reclame te maken met betrekking tot de Curanol tabletten en de Curanol zalf. Dit oordeel betreft, naar het College nader preciseert, de onjuist geachte mededelingen over Curanol tabletten en Curanol zalf op de website van Pharma Webwinkel zelf.

De beslissing van het College van Beroep

Het College bekrachtigt, met inachtneming van hetgeen onder 2.4 is vermeld, de bestreden beslissing voor zover in beroep aan de orde.

[Hieronder volgt de beslissing waartegen beroep is ingesteld]

De Reclame Code Commissie [11 maart 2015]

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft uitingen voor Curanol tabletten en Curanol zalf op de website www.curanol.nl.

De klacht

In de uiting betreffende Curanol zalf ontbreken de hoeveelheden van de in de zalf aanwezige ingrediënten. In de uiting voor Curanol tabletten zijn wel de hoeveelheden van het extract van muizendoorn (Ruscus aculeatus) en van vitamine K2 vermeld, maar ontbreken de hoeveelheden van de andere ingrediënten. De zalf is met name bedoeld voor de aambeien (uitgezette aderen, d.w.z. spataderen) waarvan zwangere en/of kraamvrouwen last hebben. De uiting suggereert dat Curanol zalf in combinatie met Curanol tabletten iets aan (de conditie van) de vaatwand zou kunnen bijdragen, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt. Een cosmetische verbetering kan alleen bereikt worden als Curanol de aambeien zou kunnen verklei-nen c.q. genezen. Daarvan is echter niets gebleken en deze werking is uiterst onwaarschijnlijk. Voor de Curanol producten worden kruiden gebruikt die blijkens de – door klaagster overgelegde – gegevens in de Natural Medicines Comprehensive Database (NMCD) niet de voor Curanol geclaimde werking hebben. Voor Hamamelis virginiana (Amerikaanse toverhazelaar) wordt de toepassing die Curanol vermeldt niet genoemd; bij Calendula officinalis (goudsbloem) wordt geen enkele betrouwbare toepassing genoemd wegens onvoldoende bewijsmateriaal; voor Echinacea purpurea (rode zonnehoed) wordt alleen bij “mogelijk effectief” een voorbeeld genoemd, maar dan in combinatie met econazola zalf; de werkzaamheid van Aesculus hippocastanum (paardenkastanje) bij symptomen van moeilijkheden met aderen is mogelijk maar niet zeker; en voor Ruscus aculeatus (muizendoorn) bestaan onvoldoende betrouwbare gegevens voor het gebruik bij zwangerschap en borstvoeding.

Omdat de uitingen de gemiddelde consument ertoe brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, zijn de uitingen misleidend en daardoor oneerlijk.

Informatie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De uitingen vallen onder de competentie van de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KAG). De website van Curanol is niet van een toelatingsnummer voorzien. De verpakking en de gebruiksaanwijzing van Curanol tabletten zijn in 2012 ter preventieve toetsing aan de KAG voorgelegd en van toelatingsnummers voorzien. Deze door de KAG goedgekeurde gebruiksaanwijzing is echter een andere dan de bij de klacht gevoegde gebruiksaanwijzing die kennelijk op de website staat. De goedgekeurde gebruiksaanwijzing voor Curanol tabletten wordt door de KAG overgelegd. In het kader van artikel 10.1 van Verordening EG 1924/2006 is voor vitamine C geautoriseerd: “gunstig voor elastische aderen en een goede conditie van de bloedvaten”. De verpakking en de gebruiksaanwijzing van Curanol zalf zijn in 2004 voorzien van toelatingsnummers. De claims “verzorging van de huid rond de anus” en “houdt de bloedvaten elastisch en bevordert de doorbloeding ter plaatse” zijn door de KAG niet onaannemelijk bevonden. Gezien de toegelaten claim voor vitamine C en de goedkeuring in 2004 van de claims voor de verpakking (van de zalf), heeft de KAG in de gebruiksaanwijzing (van de tabletten) de zin “de tabletten laten zich uitstekend combineren met de Curanol Zalf ter verzorging van de anus” niet onaannemelijk geacht en derhalve toegestaan.

Het verweer

Curanol tabletten zijn een voedingssupplement en Curanol zalf is een cosmeticum. Daardoor is de informatie die over beide producten gemeld mag worden verschillend. Wat betreft de ingrediëntenvermelding voldoen de bijsluiters van de zalf en de tabletten aan de geldende richtlijnen. Beide bijsluiters zijn door de Keuringsraad getoetst en akkoord bevonden, zoals ook uit de aan de Commissie gezonden reactie van de Keuringsraad blijkt. Op adverteerders website bevond zich echter nog het oude exemplaar van de bijsluiter. De nieuwe bijsluiter is inmiddels geplaatst. Adverteerder legt beide goedgekeurde bijsluiters over. De gemaakte productclaims ten aanzien van Curanol tabletten en Curanol zalf zijn in lijn met de geldende wet- en regelgeving voor beide soorten producten. Ook de claims zijn getoetst en akkoord bevonden door de Keuringsraad. De website www.curanol.nl blijkt per abuis niet ter goedkeuring aan de Keuringsraad te zijn voorgelegd. De op de website gebruikte bewoordingen waren destijds overigens wel in lijn met andere goedgekeurde media. Om misverstanden te voorkomen, is de website tijdelijk ‘onder constructie’ gezet, zodat enkele bewoordingen op de website kunnen worden aangepast en de site separaat ter beoordeling aan de Keuringsraad kan worden voorgelegd. Pas na goed-keuring zal deze website weer geactiveerd worden.

De repliek

Namens klaagster wordt het volgende – kort samengevat – aangevoerd. De bewering dat Curanol zalf een cosmeticum betreft is onjuist. In de uiting wordt voor het gebruik nadrukkelijk verwezen naar zwangerschap en kraambed, inderdaad perioden waarin aambeien niet zelden optreden. Als Curanol zalf al een cosmetisch effect zou hebben, dan kan dat alleen via een verkleining van de aambeien. Van geen van de in de zalf gebruikte ingrediënten is echter een dergelijk effect te verwachten. Overigens is bekend dat via natuurlijk beloop na de bevalling een en ander spontaan sterk verbetert. Nu in de uiting betreffende Curanol zalf een genezend en dus medisch effect wordt beloofd, wordt de consument misleid. Volgens adverteerder betreffen Curanol tabletten een voedingssupplement. Van een voedingssupplement mag een gunstig effect worden verwacht als sprake is van een deficiëntie, dat wil zeggen een tekort ten gevolge van een te lage inname in de voeding of een stoornis in de spijsvertering. Voor het ontstaan van aambeien is een deficiëntie aan bepaalde vitamines, zoals vitamine K2 en C die in de Curanol tabletten aanwezig zijn, nooit beschreven. Ook bij dit product wordt de consument dus iets op de mouw gespeld voor een hinderlijke maar onschuldige aandoening met een gunstig spontaan beloop.

De dupliek

Alle informatie over Curanol op adverteerders website is in lijn met de huidige wet- en regelgeving geldend voor voedingssupplementen en cosmetica. De Keuringsraad zorgt ervoor dat de juiste wet- en regelgeving wordt toegepast op een bepaald product, afhankelijk van de wettelijke status van dat product. De Keuringsraad is ook de instantie die de publieksreclame voorafgaand aan publicatie beoordeelt. Alle reclame-uitingen voor Curanol zijn in lijn met de geldende wet- en regelgeving en dus goedgekeurd door de Keuringsraad.

De mondelinge behandeling

Namens klaagster wordt desgevraagd bevestigd dat de klacht betrekking heeft op het ontbreken van een inhoudelijke, wetenschappelijke onderbouwing van de voor de Curanol producten geclaimde genezende werking ten aanzien van aambeien. Er bestaat geen bewijs voor de claims “Houdt bloedvaten elastisch en in goede conditie” (tabletten) en “Curanol houdt de bloedvaten elastisch en bevordert de doorbloeding ter plaatse” (zalf). Adverteerder verwijst ter onderbouwing van de claims slechts naar de goedkeuring van de uitingen door de KAG. Ook al is vitamine C, die blijkens de nieuwe bijsluiter aan Curanol tabletten is toegevoegd, gunstig voor elastische bloedvaten, dan wil dat niet zeggen dat de tabletten nodig zijn ter bestrijding van aambeien. Aambeien ontstaan niet door een tekort aan vitamine C en bovendien krijgt iedereen – behoudens in heel uitzonderlijke gevallen – voldoende vitamine C binnen via de voeding. De zalf bevat geen vitamine C.Door adverteerder wordt gesteld dat de status van Curanol producten wettelijk is bepaald. Zo heeft Curanol zalf de status van cosmeticum en hebben Curanol tabletten de status van voedingssupplement. De Curanol producten worden niet aangeprezen als middelen ter bestrijding van aambeien, maar als middelen voor de algemene verzorging van de huid rond de anus. In 2012 is vitamine C toegevoegd aan het al bestaande product Curanol tabletten. Hierdoor zijn de uitingen voor (de werking van) Curanol tabletten goedgekeurd door de Keuringsraad. Zoals vermeld betreft de klacht een oude uiting voor Curanol tabletten, zonder toegevoegde vitamine C, die per abuis nog op de website stond. Curanol zalf bevat geen vitamine C. De geclaimde werking van de zalf wordt bewezen door de in literatuur beschreven en algemeen bekende werking van de ingrediënten in de zalf.

Het oordeel van de Commissie

1.Naar aanleiding van de mededeling van adverteerder dat de bestreden uiting betreffende Cu-ranol tabletten verouderd is en per abuis tot voor kort nog op adverteerders website stond, wordt opgemerkt dat de Commissie de reclame-uiting beoordeelt in de vorm waarin zij door klaagster aan haar is voorgelegd nu deze blijkbaar overeenstemt met de versie die ten tijde van het indienen van de klacht werd gepubliceerd. De Commissie heeft nota genomen van de mededeling van adverteerder dat de verouderde uiting inmiddels is vervangen door een recente, door de Keuringsraad goedgekeurde uiting voor Curanol tabletten, maar deze omstandigheid wordt bij de beoordeling van de voorgelegde uiting buiten beschouwing gelaten.

2. Klaagster maakt bezwaar tegen de door haar overgelegde uiting voor Curanol tabletten en Curanol zalf, omdat volgens haar voor de in de uitingen beschreven werking van deze producten geen bewijs bestaat. Klaagster heeft ter onderbouwing van haar stelling verwezen naar de Natural Medicines Comprehensive Database. Nu klaagster gemotiveerd de juistheid van de uitingen heeft bestreden, ligt het op de weg van adverteerder om de juistheid en eerlijkheid van uitingen aannemelijk te maken.

3. De bestreden claim in de uiting voor Curanol tabletten luidt: “Houdt bloedvaten elastisch en in goede conditie”. Ter onderbouwing van deze claim heeft adverteerder volstaan met verwijzing naar de goedkeuring van de gebruiksaanwijzing van Curanol tabletten door de KAG in 2012. De Commissie overweegt daaromtrent het volgende. Uit de door de KAG aan de Commissie verstrekte informatie blijkt dat de gebruiksaanwijzing voor Curanol tabletten waaraan vitamine C is toegevoegd, is goedgekeurd omdat “gunstig voor elastische aderen en een goede conditie van de bloedvaten” een in het kader van artikel 10 lid 1 van Verordening (EG) 1924/2006 (de Claimsverordening) geautoriseerde gezondheidsclaim voor vitamine C is. In de bestreden uiting wordt vitamine C niet vermeld bij de samenstelling van de Curanol tabletten. Maar ook indien ervan wordt uitgegaan dat de bestreden uiting dient ter aanprijzing van het thans aangeboden product, dat wil zeggen Curanol tabletten met toegevoegde vitamine C, kan het beroep van adverteerder op goedkeuring door de KAG niet slagen. De bestreden claim “houdt bloedvaten elastisch en in goede conditie” betreft – in tegenstelling tot de bewoording “gunstig voor elastische aderen” – geen toegelaten alternatieve bewoording voor de door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaim voor vitami-ne C die luidt: “Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale wer-king van de bloedvaten” (zie de Database Claimsverordening van de Keuringsraad KO-AG/KAG). Krachtens artikel 10 lid 1 van de Claimsverordening zijn gezondheidsclaims verboden tenzij zij zijn opgenomen in de lijst van toegestane claims. Nu daarvan in het onderhavige geval, zoals hiervoor overwogen, geen sprake is, is de uiting in strijd met de Claimsverordening en derhalve in strijd met de wet als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

4. Nu de uiting voor Curanol tabletten reeds op grond van het voorgaande in strijd met de NRC is, komt de Commissie niet meer toe aan de beoordeling of sprake is van misleiding.

5. Klaagster heeft gemotiveerd bestreden dat van Curanol zalf, gelet op de daarin gebruikte ingrediënten, daadwerkelijk kan worden gezegd “houdt de bloedvaten elastisch en bevordert de doorbloeding ter plaatse”. Adverteerder heeft aangevoerd dat de uiting voor Curanol zalf, volgens adverteerder een cosmeticum, door de Keuringsraad is goedgekeurd en voorts dat de geclaimde werking van de zalf wordt bewezen door de in literatuur beschreven en algemeen bekende werking van de ingrediënten in de zalf.

6. De stelling van adverteerder dat Curanol zalf een cosmeticum is, is in tegenspraak met de mededeling van de KAG aan de Commissie dat de uiting voor Curanol zalf onder zijn competentie valt, wat inhoudt dat de zalf een gezondheidsproduct betreft en geen cosmeticaproduct, welk product buiten de competentie van de Keuringsraad valt. Gelet op de bestreden claim gaat de Commissie ervan uit dat Curanol zalf als een gezondheidsproduct dient te worden aangemerkt en zal zij de uiting voor dit product toetsen aan het algemene gedeelte van de NRC en niet aan de Reclamecode voor cosmetische producten (RCP). Overigens zou de status van cosmeticum, gelet op de RCP, niet betekenen dat adverteerder de in de uiting geclaimde werking van Curanol zalf niet behoeft te onderbouwen en aannemelijk te maken.

7. Adverteerder heeft ter onderbouwing van de claim “houdt de bloedvaten elastisch en bevordert de doorbloeding ter plaatse” verwezen naar de goedkeuring van de uiting door de KAG. De stukken en/of gegevens waarop de goedkeuring van de KAG is gebaseerd zijn de Commissie echter niet bekend. Adverteerder dient in de onderhavige procedure, naar aanleiding van de gemotiveerde klacht, de juistheid van de claim voor Curanol zalf met voldoende en toetsbaar bewijs te onderbouwen. Daartoe heeft adverteerder geen stukken in het geding ge-bracht. De Commissie acht daarom de juistheid van de in de uiting voor Curanol zalf geclaimde werking niet aannemelijk gemaakt.

8. Nu adverteerder de juistheid van de in de uiting voor Curanol zalf opgenomen claim “houdt de bloedvaten elastisch en bevordert de doorbloeding ter plaatse” niet aannemelijk heeft gemaakt, gaat deze uiting gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van de van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de Commissie voorts van oordeel is dat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

9. Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing van de Reclame Code Commissie

De Commissie acht de reclame-uiting voor Curanol tabletten in strijd met artikel 2 NRC en de reclame-uiting voor Curanol zalf in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken