a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0461

Datum:

04-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radioreclame van Hewlett-Packard Nederland B.V., waarin onder meer wordt gezegd: “Geen vlekken en vegen als je print met originele HP cartridges. Dan weet je zeker dat iedere geprinte pagina er vlekkeloos uitziet. (..) Om betrouwbaar te printen, kies je originele HP cartridges”.

De klacht

Bij het gebruik van de HP 3310 blijkt de inkt verre van vlekvast te zijn Als de inkt een beetje vochtig wordt, vlekt deze enorm. Omdat adverteerder in de reclame garandeert dat de inkt van HP niet vlekt, is de uiting in strijd met de waarheid.

De beslissing tot terzijdelegging

De voorzitter oordeelde dat de uiting duidelijk betrekking heeft op het resultaat van printen met originele HP cartridges en niet op hetgeen er gebeurt in geval de inkt na het printen vochtig wordt.

Het bezwaar tegen de terzijdelegging

Het duurt enige tijd voordat de inkt is opgedroogd. De inkt vlekt ook indien je voor die tijd per ongeluk de tekst aanraakt. Ter illustratie van de vlekken heeft klager zijn brief van 26 juni jl. met HP Vivera inkt geprint. Deze brief bevat vlekken.
In de uiting zijn enkele acteurs teksten met fouten aan het voorlezen, omdat de inkt is gevlekt. Met HP cartridges zou dit niet het geval zijn. In de uiting wordt dus wel degelijk gesuggereerd dat de inkt ook na het printen vlekvast is.

Het verweer

Het is onduidelijk en ook niet aangetoond onder welke omstandigheden (soort printer, soort papier, soort cartridge, wachttijd na printen) de klager tot zijn bevindingen is gekomen.
In de uiting wordt een vergelijking gemaakt tussen origineel en niet-origineel, niet tussen inkt en toner of de printkwaliteit van inkt en laser.
In de uiting wordt niet gesproken over het type gebruikt papier, wat natuurlijk wel van belang is voor het eindresultaat en de droogtijd. Bij normaal gebruik, met regulier papier, ontstaan er geen vlekken en vegen.

De repliek

Er wordt in de uiting zeer nadrukkelijk gesuggereerd dat het vlekken verband houdt met de gebruikte inkt. Er wordt in de uiting niet gesproken over de gebruikte papiersoort of overige omstandigheden. Er wordt slechts beweerd dat vlekken niet voorkomen bij het gebruik van originele HP cartridges. Deze bewering is pertinent onjuist.
De inkt van Canon vlekt bij klager niet.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt tot uitdrukking gebracht dat een goed printresultaat wordt bereikt met originele HP cartridges. Over bijvoorbeeld vlekvastheid, droogtijd en het resultaat op verschillende soorten papier, wordt in de uiting geen uitspraak gedaan. In de uiting wordt voorts niet gesuggereerd dat na het printen geen vlekken zouden kunnen ontstaan. Hetgeen in de uiting wordt gecommuniceerd acht de Commissie aldus beperkt tot het printproces. De Commissie wijst de klacht af.

De beslissing


De Commissie bevestigt het oordeel van de voorzitter.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken