a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0465

Datum:

29-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radioreclame van Citroën Nederland BV, waarin een Citroën-verkoper Al Gore probeert te bellen en diens secretaresse ervan probeert te overtuigen dat hij de Citroen C 1 zou moeten promoten. Over de Citroën C1 zegt hij onder andere in steenkolen-Engels: “But it’s good for the environment”.

De klacht

Met “it” wordt onmiskenbaar de Citroën C1 bedoeld. Een auto is per definitie niet goed voor het milieu. Omdat in de uiting wordt gezegd dat de Citroën C1 goed voor het milieu zou zijn, is de uiting misleidend en in strijd met artikel 2 van de Milieu Reclame Code (MRC).

Het verweer

Dennis, de autoverkoper heeft in de uiting met zijn gebrekkige Engels de juiste bewoording gebruikt om de auto te verkopen. Als autoverkoper kan hij niet zeggen dat de aanschaf van een auto meer belastend is voor het milieu dan het niet aanschaffen daarvan. “Good” komt commercieel gezien sterker over om een product te verkopen. Bedoeld wordt natuurlijk dat je het milieu helpt als je de schone en zuinige Citroën C1 koopt in plaats van een minder schone en zuinige auto. Wat toekomstige uitingen betreft, zal aan Dennis gevraagd worden om voorzichtiger bewoording te gebruiken wat het milieu betreft.

Het oordeel van de Commissie

De uiting is (over)duidelijk humoristisch en absurdistisch van aard. Hetgeen de fictieve autoverkoper Dennis in gebrekkig Engels zegt, dient dan ook niet al te serieus worden genomen. De mededeling “But it’s good for the environment” wordt op zodanig humoristische en overdreven wijze uitsproken dat deze niet letterlijk dient te worden genomen, maar als een karikatuur van de overdrijving van een verkoper dient te worden opgevat.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken