a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0498 I en II

Datum:

13-12-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft foto’s op de website http://gauloisesredblue.hyves.nl.
De uitingen zijn van Altadis Belgium N.V. (hierna Altadis) en Hyves B.V. (hierna Hyves).

De klacht

De uitingen zijn in strijd met het in artikel 5 lid 1 van de Tabakswet neergelegde reclame- en sponsorverbod, aangezien de tabaksindustrie daarin zichtbaar als sponsor van de Parijs-Dakar rally optreedt.

Het verweer

Het verweer van Altadis luidt -kort samengevat- als volgt.
Hyves is een on-line netwerk opgericht en uitgebouwd door vrienden en vrienden van vrienden. Gebruikers van Hyves kunnen -binnen Hyves- een eigen pagina maken waarop over het algemeen te zien is wie de “hyves-vrienden” van de gebruiker zijn. Naast persoonlijk pagina’s bestaan er ook hyves met een bepaald thema, die worden opgericht en bezocht door gebruikers met een overeenkomstige interesse. Zo bestaat er ook een “Gauloises hyve” waarop het logo van Gauloises staat en waarop staat voor wie de hyve bedoeld is, te weten: “voor iedereen die bij Gauloises werkt … en natuurlijk iedereen die Gauloises rookt”. Tot het moment dat Altadis van de klacht in kennis werd gesteld, was hij van het bestaan van deze hyve niet op de hoogte. De hyve wordt beheerd door een zekere “Gilaine”, die bij Altadis niet bekend is.
Altadis heeft geen bemoeienis gehad met het vervaardigen van de gewraakte foto’s waarop het merk Gauloises te zien is, noch met de plaatsing van de foto’s op de website.
Op basis van artikel 1 onder f van de Tabakswet is voor reclame vereist dat het handelingen betreft die plaatsvinden in het economisch verkeer. Daarvan is hier geen sprake. Het betreffen persoonlijke uitlatingen in de privé-sfeer en het staat mensen vrij zich onderling enthousiast over Gauloises uit te laten. De uitingen kunnen niet beschouwd worden als reclame-uitingen van Altadis.

Het verweer van Hyves luidt -kort samengevat- als volgt.
Hyves is een vriendennetwerk waarvoor men zich gratis kan aanmelden. Gebruikers kunnen elkaar berichten sturen, foto’s en video’s uploaden of foto’s en video’s van anderen bekijken. Naast persoonlijke hyves zijn er Hyves-groepen die bedoeld zijn om informatie over een bepaald onderwerp te delen. De klacht richt zich tegen de Hyves-groep omtrent Gauloises. Binnen deze groep wordt gediscussieerd over dit sigarettenmerk en worden door de leden afbeeldingen over het onderwerp geplaatst.
De rol van Hyves is beperkt tot het faciliteren van een dienst die het gebruikers mogelijk maakt om met elkaar in contact te treden, onder meer door het oprichten van Hyves-groepen.
Hyves heeft geen inhoudelijke bemoeienis met de informatie die door middel van de dienst wordt verspreid en kan daarom niet als verantwoordelijke worden gezien voor de uitingen in de Hyves-groep. Daarvoor zijn de gebruikers verantwoordelijk.
Voorts vindt de informatie die door de Gauloises Hyves-groep wordt uitgewisseld plaats buiten de economische sfeer en heeft deze geen enkel commercieel oogmerk. Om die reden is er geen sprake van reclame als bedoeld in artikel 1 onder f van de Tabakswet en artikel 1 NRC. Nu er geen sprake is van reclame, kan er ook geen sprake zijn van sponsoring.

De repliek

Klager handhaafde zijn standpunt en lichtte dit nader toe.

Mondelinge behandeling

Namens Altadis en Hyves werd de zaak nader toegelicht en werden pleitaantekeningen overgelegd.

Het oordeel van de Commissie

Hyves biedt een on-line dienst aan die hieruit bestaat dat men gratis een vriendennetwerk, een zogenaamde Hyves-groep, kan opzetten dan wel tot een bestaand vriendennetwerk kan toetreden.
De gewraakte uitingen zijn aangetroffen op http://gauloisesredblue.hyves.nl, de website van een Hyves-groep die, naar uit de website blijkt, is opgericht en uitgebouwd door en voor vrienden met eenzelfde interesse, te weten: Gauloises. De website wordt beheerd door ”Gilaine” en wordt beschreven als een Hyves-groep “voor iedereen die bij Gauloises werkt … en natuurlijk iedereen die Gauloises rookt”.
Op de onderhavige website kunnen gebruikers hun persoonlijke mening geven en kunnen zij informatie uitwisselen over Gauloises. Naar het oordeel van de Commissie zijn de bewuste foto’s in dat kader, door gebruikers van de website op de website geplaatst en kunnen deze foto’s niet worden aangemerkt als reclame-uitingen in de zin van artikel 1 onder f van de Tabakswet. Van een handeling in de economische sfeer dan wel van een commerciële mededeling als bedoeld in deze bepaling is naar het oordeel van de Commissie geen sprake.
De Commissie heeft geen aanwijzingen dat Altadis betrokken is geweest bij het plaatsen van de gewraakte uitingen op de website. De omstandigheden dat de website bestemd is voor wie bij Gauloises werkt en wie Gauloises rookt en dat de Hyves-groep mogelijk (mede) een initiatief is van iemand die bij Altadis werkzaam is (geweest), bieden voor zodanige betrokkenheid onvoldoende aanknopingspunten.

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken