a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2014/00457

Datum:

24-07-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de televisiecommercial(s) waarin de Woonverzekering met Allrisks dekking van Centraal Beheer wordt aangeprezen.

In de meest recent uitgezonden commercial is te zien en wordt verteld dat een man in huis schrikt van het geluid van een koekoeksklok en daardoor per ongeluk koffie morst op een wit vloerkleed, dat een dochtertje niet alleen op papier tekent maar ook “op je nieuwe witte tafel”, en dat een jonge vrouw tijdens het koken haar mobiele telefoon in een pan met soep laat vallen. Onder verwijzing naar deze gebeurtenissen zegt de voice-over: “Ben je dan verzekerd? Wel als je even Apeldoorn belt. Want met de Woonverzekering met Allrisks dekking van Centraal Beheer staan we dag en nacht voor je klaar. Bel 0800-0055.” (of: “Ga naar centraalbeheer.nl”).

In beeld verschijnt, voor zover hier van belang:

“Woonverzekering met All risks dekking

Even alles op een rijtje:

• Ongelukjes door eigen schuld verzekerd

• (…)”

De klacht

Klager, die stelt een fictieve datum van uitzending van de commercial in de klacht te hebben opgenomen, noemt als voorbeelden van gedekte gebeurtenissen die in deze (en kennelijk andere) commercial(s) worden getoond: het tekenen op het behang door een kind, het overgoten worden van een laptop met een vloeistof en het vallen van een telefoon in de soep. Klager voert aan dat de commercial de indruk wekt dat deze schades met de woonverzekering met Allrisks dekking worden vergoed. Dit is natuurlijk niet het geval, aldus klager. Hij heeft ervaren dat het omstoten van een vaas van € 60,- door zijn hond door deze verzekering niet wordt gedekt, omdat dergelijke door een huisdier veroorzaakte schade is uitgesloten. Klager meent dat in de reclame vermeld moet worden dat men eerst de bijzondere voorwaarden van deze verzekering moet lezen.

Het verweer

Adverteerder licht toe dat de door klager aangehaalde voorbeelden een samenvoeging zijn van verschillende reclame-uitingen. Adverteerder legt de meest recent uitgezonden televisiecommercial over.

In de commercial wordt gesteld dat ongelukjes door eigen schuld, waarvan drie voorbeelden worden getoond, verzekerd zijn indien sprake is van een Allrisks dekking bij de Woonverzekering. Dit is overeenkomstig de (overgelegde) polisvoorwaarden van de Woongarantverzekering. Voorts wordt in de commercial meegedeeld dat voor verdere informatie contact kan worden opgenomen met Centraal Beheer. In de reclame wordt niet de indruk gewekt dat alle schades gedekt worden door de Woonverzekering met Allrisks dekking.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt dat volgens klager de televisiecommercial, waarin de Woonverzekering met Allrisks dekking wordt aangeprezen aan de hand van enkele getoonde ‘ongelukjes’, een te gunstig beeld schetst van de dekking van deze verzekering, omdat klager heeft ervaren dat een per ongeluk door zijn hond veroorzaakte schade onder deze verzekering niet vergoed wordt. Nu klager stelt dat in de commercial vermeld dient te worden dat men eerst de bijzondere voorwaarden van de verzekering moet lezen, vat de Commissie de klacht aldus op dat klager de commercial misleidend acht door het ontbreken van een verwijzing naar de polisvoorwaarden.

Deze klacht treft naar het oordeel van de Commissie geen doel. De gemiddelde consument mag ermee bekend worden verondersteld dat aan een verzekering polisvoorwaarden verbonden zijn, die leidend zijn voor de vraag of een schade gedekt is. Het ontbreken van een uitdrukkelijke verwijzing naar deze voorwaarden in de televisiecommercial betekent daarom niet dat de commercial daardoor misleidend is. Daarbij is van belang dat aan het eind van de commercial wordt opgeroepen telefonisch dan wel via de website contact met adverteerder op te nemen. Niet is gebleken dat de in de commercial getoonde voorbeelden van in huis voorvallende ‘ongelukjes door eigen schuld’ niet als type schadegeval onder de dekking van de aangeprezen Woonverzekering met Allrisks dekking vallen. Door de getoonde voorbeelden wordt naar het oordeel van de Commissie niet de indruk gewekt dat ook door huisdieren in huis veroorzaakte schade zonder meer verzekerd is.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken