a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2015/01170

Datum:

23-12-2015

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.vitaminstore.nl voor zover hierop het als “afslankpleister” aangeduide product “Orange Planet.nl – Hoodia Patch” wordt aangeboden en wordt gezegd: “Deze afslankpleisters bestaan voor 100% uit natuurlijke bestanddelen.”

De klacht

Klaagster stelt dat de Hoodia een zeldzame plant is die wettelijk beschermd is. Dat is de reden dat producten meestal erg weinig Hoodia bevatten. Tot nu toe bestaan er geen wetenschappelijke gegevens over het gebruik van Hoodia. De werking van Hoodia is dus niet grondig bekend. De veiligheid van het gebruik van Hoodia is onbekend, helemaal als die gepaard gaat met het gebruik van geneesmiddelen of supplementen. Het feit dat de Hoodia Patch voor 100% een natuurlijk middel is, zegt niets. Meer dan de helft van alle wilde planten is giftig. De tekst van de advertentie brengt de gemiddelde consument ertoe een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen.

Informatie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad KOAG/KAG deelt, kort samengevat, mee dat de bestreden uiting niet ter preventieve toetsing aan deze instantie is voorgelegd en dat, indien dat wel zou zijn gebeurd, de uiting niet zonder meer van een toelatingsnummer zou zijn voorzien. Verder deelt de Keuringsraad mee dat zij een nadere onderbouwing van de geclaimde afslankende werking van het product zou hebben gevraagd.

De reacties van Vitaminstore en Orange Planet

Vitaminstore heeft de uiting aangepast. De zin “Deze afslankpleister bestaat voor 100% uit natuurlijke bestanddelen” is namelijk onjuist gebleken. Uit de Safety Data Sheet van de Hoodia Patch afgegeven door de producent (Medex Scientific (UK) Ltd.) blijkt dat er geen gevaren zijn bij het gebruik van dit product. Hoodia Gordonii wordt in het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten ook niet genoemd als een schadelijke plantensoort waarvan geen materiaal aanwezig mag zijn in preparaten. Hoodia Gordonii is een zeldzame plant die wettelijk beschermd is, maar voor het product dat in de Hoodia Patch is verwerkt, is een exportcertificaat afgegeven. Het product is gecontroleerd en vrijgegeven door de Department of Environmental Affairs te Zuid-Afrika, zoals blijkt uit een bijlage die Vitaminstore overlegt.

De reactie van Orange Planet stemt inhoudelijk overeen met de reactie van Vitaminstore.

Het oordeel van de voorzitter

1)  De voorzitter beoordeelt de klacht aan de hand van de uiting zoals deze luidde ten tijde van het indienen van de klacht. Niet in geschil is dat de Hoodia Patch op dat moment ten onrechte werd aangeprezen als een middel dat “voor 100% uit natuurlijke bestanddelen” bestaat. In zoverre is geen juiste informatie verstrekt over een van de voornaamste kenmerken van het product, te weten de samenstelling daarvan, als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument bovendien ertoe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

2)  Voor zover klaagster in de klacht verwijst naar veiligheidsaspecten in verband met het gebruik van het product en de beschermde status van de Hoodia Gordonii plant, gaat de voorzitter daaraan voorbij, reeds omdat in de uiting geen specifieke mededelingen over de veiligheid van het product worden gedaan en evenmin bepaalde mededelingen over de Hoodia Gordonii als beschermde plant staan.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van hetgeen onder 1) is vermeld, acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt verweerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken