a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2011/00055

Datum:

14-03-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden uiting

           

Het betreft een huis-aan-huisfolder waarin het Bril Totaal Plan van adverteerder wordt aangeprezen. In de folder staat onder andere:

“Met het Bril Totaal Plan betaalt u iedere maand slechts een paar euro. En daarvoor krijgt u ieder jaar of om het jaar een nieuwe bril.”

Onder de kop “Bril Totaal Plan, hoe werkt het?” staat het volgende:

“U betaalt een klein bedrag per maand, vanaf 3,50. En voor dat vaste, kleine bedrag mag u om het jaar of ieder jaar een nieuwe bril uitzoeken. En dat is natuurlijk een complete bril: montuur, glazen op sterkte, kraswerende laag en superontspiegeling. Eventueel met extra dunne glazen zonder meerprijs*.”

In de folder is een tabel opgenomen, waaruit blijkt dat de maandelijkse kosten voor een enkelvoudige bril € 7 (eens per jaar) of € 3,50 (eens per 2 jaar) bedragen. De  kosten voor een varifocus bril bedragen blijkens de tabel € 11,50 respectievelijk  € 5,75 per maand.

 

De klacht

 

De folder wekt de indruk dat je bij betaling van een bedrag per maand na een jaar een nieuwe bril kunt krijgen. Het Bril Totaal Plan blijkt echter een spaarregeling te zijn. Bij aanschaf van een bril wordt het gespaarde bedrag van de totaalprijs van de bril afgetrokken. De uiting is misleidend.

 

Het verweer

 

Het Bril Totaal Plan is een abonnement. Na betaling van de contractueel afgesproken termijnen ontvangt de klant een voucher waarmee een nieuwe complete bril mag worden uitgezocht bij een vestiging van adverteerder in Nederland. Het totaalbedrag voor een bril komt via het Bril Totaal Plan een stuk lager uit dan de reguliere brilprijs. Ter verduidelijking is in de folder een tabel opgenomen met de maandprijzen per product en de verschillende termijnen.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar het oordeel van de Commissie wordt in de bestreden folder voldoende duidelijk gemaakt dat het Bril Totaal Plan een abonnement betreft waarbij door middel van het betalen van een vast bedrag per maand kan worden gespaard voor de aanschaf (met korting) van een nieuwe bril. Eveneens wordt voldoende duidelijkheid verschaft over de verschillende producten waarvoor kan worden gespaard (enkelvoudige of varifocus bril) en de verschillende maandbedragen.

 

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de gewraakte huis-aan-huisfolder niet misleidend, zodat als volgt wordt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken