a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2018/00002

Datum:

19-02-2018

Uitspraak:

dVAF bevestigd (=Afwijzing)

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiereclame. Daarin wordt een zeer druk bezochte vestiging van Eye Wish getoond. De klant wordt geadviseerd en er wordt koffie en thee geserveerd. Intussen wordt onder meer gezegd:

“Bij Eye Wish krijgt u altijd extra aandacht, maar alleen nu is het sale. Alle merkmonturen van 2017 zijn helemaal gratis (…)”.

 

De klacht

De voorzitter heeft de klacht als volgt samengevat:

“De uiting is misleidend omdat het al eerder ‘sale’ is geweest bij adverteerder en zij ook in de toekomst zeer waarschijnlijk weer een ‘sale’ zal organiseren”.

 

Het oordeel van de voorzitter d.d. 4 januari 2018

In de televisiecommercial deelt adverteerder onder meer mee: “alleen nu is het sale”. Deze mededeling dient te worden uitgelegd op basis van de gehele uiting, waaronder de voorafgaande mededeling dat men bij adverteerder altijd extra aandacht krijgt. Uit de gehele uiting en de context daarvan blijkt aldus voldoende duidelijk dat adverteerder bedoelt dat men tijdelijk kan profiteren van de ‘sale’, en niet dat sprake is van een eenmalige gebeurtenis die zich nooit meer zal herhalen. Nu van misleiding geen sprake is, wordt de klacht afgewezen.

 

Het bezwaar tegen de beslissing van de voorzitter

Klagers bezwaar wordt als volgt samengevat.

De door de voorzitter genoemde aandacht van adverteerder voor de klant acht klager voor zijn klacht niet relevant. Dat geldt ook voor de door voorzitter genoemde “context”; deze context is niet van belang voor de beantwoording van de vraag of iets waar is of niet. Waarheid is een binair begrip. “lets is waar, of is dat niet” en artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) biedt geen ruimte voor subjectiviteit, aldus klager.

De zinsnede ‘alleen nu is het sale’ zet de kijker of luisteraar op het verkeerde been. De misleidende boodschap is dat het “nu of nooit” is. Als het de bedoeling was om kenbaar te maken dat het nu ‘sale’ is en later mogelijk weer, had kunnen worden volstaan met de mededeling ‘nu is het sale’. Door het toevoegen van het woord ‘alleen’ wordt het publiek, al dan niet bewust, misleid.

 

De reactie van adverteerder

De reactie van adverteerder (hierna: Eye Wish) wordt als volgt samengevat.

Zoals de voorzitter heeft geoordeeld, moet de zin “alleen nu is het sale” gezien worden in de context van de totale tv-commercial. Eye Wish maakt in deze commercial duidelijk dat de klant altijd extra aandacht krijgt, maar dat men in het bijzonder nu kan profiteren van sale. Natuurlijk bedoelt Eye Wish niet te zeggen dat ‘sale’ een eenmalige gebeurtenis is. Dat begrijpt de kijker ook.

Eye Wish sluit zich dan ook aan bij het oordeel van de voorzitter en meent dat de klacht moet worden afgewezen.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie deelt de opvatting van de voorzitter dat de zinsnede “alleen nu is het sale” moet worden gezien in de context van de gehele televisiereclame. In deze uiting wordt zowel door de beelden als de tekst benadrukt dat het gebruikelijk is dat men als klant van Eye Wish veel aandacht krijgt (“altijd extra aandacht”). Vervolgens wordt gewezen op het feit dat daar “nu” oftewel in elk geval gedurende de periode van uitzenden van de onderhavige reclame iets bijzonders bijkomt, namelijk ‘sale’, in de vorm van gratis merkmonturen zoals in de uiting omschreven. Zo zal de gemiddelde consument de beelden van de drukte in de winkel ook begrijpen.

In de uiting ligt niet de suggestie besloten dat een ‘sale’ bij Eye Wish niet eerder heeft plaatsgevonden of nooit meer zal plaatsvinden, oftewel dat deze sale een eenmalige gebeurtenis betreft.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie bevestigt de beslissing van de voorzitter en wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken