a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00238

Datum:

21-04-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft een advertentie voor de zorgverzekering van ONVZ waarin onder de kop “Waar voelt u zich het gemakkelijkst bij?” onder meer het volgende staat: “Dat bepaalt u natuurlijk zelf. Bij ONVZ heeft u optimale vrijheid in de keuze van medicijnen, het ziekenhuis en welke arts of specialist u wilt inschakelen. (…) Vraag uw verzekeringsadviseur hoe u ontspannen kunt overstappen.”

 

De klacht

 

Klaagster is geweigerd voor de verzekering van ONVZ omdat zij heeft meegedeeld een mesoloog te bezoeken in plaats van een reguliere arts en dus gebruik maakt van het alternatieve circuit. Er is geen sprake van optimale keuzevrijheid zoals in de advertentie wordt beloofd.

 

Het verweer

 

In de bestreden uiting wordt een wezenlijk kenmerk van de door ONVZ gevoerde verzekeringen onder de aandacht gebracht, te weten de mogelijkheid voor verzekerden om binnen de grenzen van de polisvoorwaarden te kiezen voor een zorgverlener, waarbij de betreffende kosten door ONVZ worden vergoed. Bij de door ONVZ geboden basisverzekering, waarvoor een acceptatieplicht geldt, bestaat deze vrije keuze. De kosten van alternatieve geneeswijzen worden echter niet gedekt. Voor de aanvullende verzekeringen met de meest uitgebreide dekkingen kent ONVZ een acceptatiebeleid. In een reclame-uiting die is gericht op een kenmerk van een verzekering hoeft niet te worden gewezen en ingegaan op het acceptatiebeleid, dat overigens van algemene bekendheid is. In de uiting wordt voor nadere informatie verwezen naar een verzekeringsadviseur of de website van ONVZ.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting wordt de ‘optimale vrijheid in de keuze van medicijnen, het ziekenhuis en welke arts of specialist u wilt inschakelen’ van ONVZ-verzekeringen aangeprezen. Het enkele feit dat klaagster kennelijk niet is geaccepteerd voor een (aanvullende) verzekering van ONVZ in verband met het consulteren van een mesoloog maakt – nog afgezien van de vraag of een mesoloog als arts of specialist moet worden beschouwd – de bestreden uiting niet misleidend. Gelet hierop wordt als volgt beslist:

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken