a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2015/00956

Datum:

26-10-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting voor het product Lactacyd op de website vaginapagina.nl, die luidt:

“Fabel of Feit?

WATER ALLEEN IS GOED GENOEG

Fabel. Water heeft een reinigend effect, maar het beschermt de natuurlijke balans van je vagina niet. Net zoals de rest van je huid en je haar, die was je ook niet alleen met water. Daarvoor gebruiken wij vrouwen ook allemaal verschillende voedende en verzorgende producten, dus waarom ook niet gewoon een speciaal product voor je intieme zone?”

 

De klacht

In de reclamecampagne waarvan deze uiting deel uitmaakt wordt beweerd dat het reinigen van de vagina met alleen water onvoldoende is. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat het reinigen van de vagina met alleen water meer dan voldoende is om de vagina schoon te houden. De vagina is zelfreinigend en pH-neutraal water is voldoende om eventuele resten van afscheiding weg te wassen. Wetenschappers en gynaecologen raden het gebruik van andere middelen om de vagina te reinigen zelfs af, omdat deze producten het zelfreinigend vermogen van de vagina zouden kunnen ondermijnen en ontregelen. De reclame gaat dus gepaard met onjuiste informatie, aldus klaagster, en zou de consument ertoe aan kunnen zetten intiemverzorgingsproducten aan te schaffen in de veronderstelling dat zonder deze producten de vagina niet voldoende gereinigd wordt.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Adverteerder voert aan dat de klacht kennelijk op een verkeerde veronderstelling berust.

Binnen de gynaecologie worden alleen de interne delen van het vrouwelijk geslachtsorgaan vagina genoemd, en de externe delen vulva. In het dagelijkse spraakgebruik worden echter ook de externe delen vagina genoemd. De vagina is inwendig inderdaad zelfreinigend. Het gebruik van producten voor inwendige reiniging is daarom niet aan te raden en wordt door Lactacyd op de website vaginapagina.nl expliciet afgeraden. De uitwendige delen van de vagina mogen wel gereinigd worden en alle Lactacyd producten zijn daarvoor bestemd. Dat de Lactacyd producten alleen bestemd zijn voor uitwendig gebruik staat uitdrukkelijk op de verpakkingen en de producten zelf.

Over de vraag of het gebruik van alleen water voldoende is voor het reinigen van de uitwendige vagina lopen de meningen flink uiteen, aldus adverteerder. De wijze van reiniging hangt samen met gewoonte, achtergrond, nationaliteit en traditie. De reclamecampagne waarvan de onderhavige uiting een onderdeel is, heeft tot doel het taboe op het openlijk bespreken van intiemverzorging te doorbreken en consumenten erop attent te maken dat het, naast de (standaard) reiniging met water, ook van belang is om de natuurlijke zuurbalans van de vagina te beschermen en dat Lactacyd door zijn samenstelling daarvoor het aangewezen product is. Voor zover de klacht de werking van Lactacyd producten betreft, verwijst adverteerder ter onderbouwing hiervan naar diverse wetenschappelijke studies, waaruit volgens adverteerder blijkt dat Lactacyd meer doet dan water. Lactacyd bevat de L-melkzuur bacterie en heeft een lagere pH-waarde (5,2) dan water, waardoor Lactacyd niet alleen reinigt, maar ook beschermt doordat het bijdraagt aan het in stand houden van de uitwendige vaginale flora. Voorts merkt adverteerder op dat Lactacyd als cosmetisch product voldoet aan alle wettelijke eisen die op basis van de Cosmeticaverordening (EG) 1223/2009 voor een dergelijk product gelden. Lactacyd is officieel genoteerd in het CPNP register en de samenstelling ervan voldoet aan de wettelijke normen, onder meer ten aanzien van veiligheid en werking. Alleen al het feit dat Lactacyd voldoet aan de definitie van een cosmetisch product (artikel 2 Cosmeticaverordening) impliceert dat het meer doet dan water, namelijk reinigen én beschermen, aldus adverteerder.

 

De mondelinge behandeling

Het standpunt van adverteerder wordt, mede aan de hand van overgelegde pleitnotities, nader toegelicht. Daarbij wordt onder meer benadrukt dat de klacht op het misverstand berust dat Lactacyd zou worden aangeprezen voor inwendig gebruik. Op de website vaginapagina.nl wordt de consument duidelijk voorgelicht over de werking en het nut van het product Lactacyd, dat is bestemd voor uitwendig gebruik en niet vereenzelvigd kan worden met de ouderwetse, inwendig te gebruiken varianten voor intiemverzorging.

Vervolgens wordt ingegaan op de in het verweer genoemde studies ter onderbouwing van de (beschermende) werking van Lactacyd.

 

Het oordeel van de Commissie

1. De Commissie begrijpt dat klaagster de uiting op de website vaginapagina.nl misleidend acht omdat daarin volgens haar onjuiste informatie over de noodzaak tot gebruik van Lactacyd voor reiniging van de vagina wordt gegeven. Klaagster heeft daartoe aangevoerd dat de vagina zelfreinigend is en producten zoals Lactacyd volgens klaagster het zelfreinigend vermogen van de vagina zouden kunnen ondermijnen en ontregelen. Reiniging van de vagina met water is daarom voldoende, aldus klaagster.

2. Uit de klacht leidt de Commissie af dat klaagster in de veronderstelling verkeert dat Lactacyd (mede) wordt aangeprezen voor inwendig gebruik. Niet in geschil is dat de inwendige vagina zelfreinigend is en dat inwendige reiniging met intiemverzorgingsproducten wordt afgeraden. Vast is komen te staan dat Lactacyd producten bestemd zijn voor uitwendig gebruik, hetgeen op de website vaginapagina.nl, waarvan de bestreden uiting onderdeel is, uitdrukkelijk wordt meegedeeld. Van de uiting op zichzelf beschouwd – met name door de zinsnede “Net zoals de rest van je huid en haar (…)” – gaat naar het oordeel van de Commissie niet de suggestie uit dat Lactacyd voor inwendig gebruik wordt aangeprezen.

3. Voorts acht de Commissie op grond van de tekst “Water heeft een reinigend effect, maar het beschermt de natuurlijke balans van je vagina niet” voldoende duidelijk dat Lactacyd niet slechts wordt aangeprezen ter reiniging maar ook ter bescherming van de vagina. Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument de uiting aldus begrijpen dat – volgens adverteerder – reiniging van de intieme zone met water weliswaar mogelijk is, maar water daarnaast niet de bescherming biedt die Lactacyd wel geeft.

4. Indien en voor zover klaagster met haar klacht tevens heeft bedoeld te stellen dat de geclaimde werking van Lactacyd producten in het algemeen niet voldoende onderbouwd is, wordt de klacht ook afgewezen. Naar het oordeel van de Commissie heeft adverteerder gemotiveerd gesteld dat Lactacyd een reinigende en beschermende werking heeft en heeft zij deze werking mede door verwijzing naar het notificatiedossier voldoende aannemelijk gemaakt.

5. Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken