a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Dossiernr:

2011/00178A

Datum:

03-05-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame waarin wordt gezegd:

“Met Lancaster ziet de toekomst voor vrouwen er jonger uit. 365 Cellular Elixer reset elke dag het DNA van uw huid voor een jeugdige uitstraling. Lancaster, the DNA of beauty”.

 

De klacht

 

De claim “reset elke dag het DNA van uw huid” kan op geen enkele wijze worden gestaafd. Klager kan zich niet voorstellen dat een dergelijke claim toelaatbaar is. 

 

Het verweer

 

Namens Coty is onder meer het volgende meegedeeld.

 

Het product ‘Lancaster 365 Cellular Elixer’ is in staat beschadigd DNA in de huidcellen te repareren en daarmee DNA-schade te herstellen. Hierdoor verminderen en verdwijnen (na verloop van tijd) uiterlijke gevolgen op de huid van een DNA beschadiging zoals rimpels, vlekjes en dofheid. De structuur van het huid DNA in de huidcel wordt daarmee teruggebracht naar de toestand vóór beschadiging en het DNA in die huidcel wordt derhalve “ge-reset”.    

Het DNA in de cellen van het menselijk lichaam kan dagelijks beschadigd raken ten gevolge van zowel interne processen in het lichaam als externe factoren zoals UV stralen, (oxidatieve) stress en vervuiling. De meeste beschadigingen van het DNA in de (huid)cellen zorgen niet voor het afsterven van de cel, maar herhaalde beschadigingen leiden onder meer tot verminderde functie en veroudering. Veroudering uit zich onder meer in rimpelvorming, uitgedroogde huid, vlekken en dofheid.

 

De drie belangrijkste externe invloeden die zorgen voor DNA beschadiging aan de huidcellen zijn:

1.

UV stralen, resulterend in “Photo-induced” DNA schade;

2.

Oxidatieve stress, resulterend in DNA oxidatie en

3.

Vervuiling, resulterend in DNA alkylering.

 

Een opeenhoping van schade aan het DNA is één van de oorzaken van een veroudering van de huid. DNA schade in de huidcellen resulteert in het versturen van boodschappen door het DNA dat de afbraak van collageen teweeg brengt. Collageen is de belangrijkste proteïne die verantwoordelijk is voor de jeugdige uitstraling van de huid.

 

De cellen in het menselijk lichaam kunnen schade aan het DNA tot op zekere hoogte voorkomen en herstellen. Het lichaam beschikt over verschillende DNA-herstelmechanismen. Voor bovengenoemde 3 belangrijkste oorzaken van DNA schade zijn respectievelijk de volgende 3 natuurlijke herstelprocessen van belang:

1.

Nucleotide-excisie reparatie  (hierna: NER).

Dit mechanisme werkt door middel van enzymen die ophopingen c.q. ongeregeldheden herkennen. Het beschadigde gedeelte wordt verwijderd, waardoor een nieuw gedeelte van het DNA kan worden gevormd. Zo kan de originele structuur van het DNA hersteld worden.

2.

Base-excisie reparatie (hierna: BER).

Na ontdekking van een laesie in het DNA wordt de celdeling gepauzeerd en wordt het beschadigde gedeelte van het basenpaar ‘losgesneden’. Hierna wordt een nieuw gedeelte geplaatst. Aldus wordt de originele structuur van het DNA hersteld.

3.

Directe reversie.

Door dit proces worden afwijkingen c.q. beschadigingen geneutraliseerd door middel van enzymen. De in het DNA ontstane reactie/verandering wordt teruggedraaid.

 

Bovengenoemde natuurlijke processen worden door het lichaam gebruikt om schade te lokaliseren en waar mogelijk te herstellen. Bij herstellen wordt de oorspronkelijke structuur van het DNA hersteld. Bij alle herstelprocessen spelen verschillende enzymen (eiwitten) een belangrijke rol en de herstelprocessen voorkomen dat celdeling vertraagt of zelfs stopt.

 

De mogelijkheden van het menselijk lichaam zelf om schade te herstellen zijn beperkt. Zo neemt na verloop van tijd het vermogen om schadeherstellende DNA enzymen aan te maken af. Voorts staan de eigen herstelmechanismen bloot aan beschadiging door langdurige blootstelling aan schadelijke invloeden. Hierdoor ontstaan steeds meer beschadigingen die zich onder meer uiten in tekenen van huidveroudering.

 

Herstel van DNA schade kan ook door externe processen worden bewerkstelligd. Hierdoor kan meer schade worden hersteld dan het lichaam zelf kan en kan schade worden hersteld, waar het lichaam dat niet meer kan. Zo kan het natuurlijk DNA herstel systeem worden bevorderd door het lokaal aanbrengen -bijvoorbeeld door het smeren van een crème- van benodigde (herstellende) eiwitten. Resultaten van verschillende onderzoeken -waarvan een aantal is beschreven in bij het verweer overgelegde artikelen- laten zien dat het lokaal aanbrengen van enzymen direct doorwerkt op de beschadigde plekken van het DNA en de beschadiging herstelt.  

 

Wat betreft de werking van Lancaster 365 Cellular Elixer geldt het volgende.

Door het gebruik van dit product kan het herstel van beschadigingen in het DNA van de huidcel worden bevorderd en versneld.

Het product bevat een liposoom met herstel enzymen. Een liposoom kan fuseren met een lichaamseigen celmembraam, waardoor de inhoud van het liposoom kan doorwerken in de cel. Op die manier kan het DNA direct in het hart van de cel worden hersteld en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke structuur. Kort gezegd, wordt het beschadigde gedeelte van het basenpaar vervagen door een nieuw, onbeschadigd gedeelte.

Daarnaast bevat het product een anti-oxidanten cocktail die het DNA tegen nieuwe aanvallen van vrije radicalen beschermt. Hierdoor werkt het product ook in op huidcellen waarvan het DNA al is hersteld of niet beschadigd is.

Tot slot heeft het herstellen van de beschadigingen van het DNA tot gevolg dat minder collageen wordt afgebroken en de huid haar jeugdige uitstraling sneller behoudt.

 

De werking van Lancaster 365 Cellular Elixer is uitvoerig extern en intern getest, door middel van (blinde) technische onderzoeken en consumentenonderzoeken. Aangezien de onderzoeken bedrijfsgevoelige informatie bevatten, kan Coty deze niet geheel overleggen. Wel zal Coty de resultaten weergeven.

 

Coty heeft de werking van haar product, in het bijzonder de invloed daarvan op het herstel van DNA schade, in 3 blind uitgevoerde onderzoeken laten vaststellen voor de hiervoor genoemde meest voorkomende oorzaken van DNA schade. Er is in vitro onderzoek gedaan, waarbij menselijke huid is blootgesteld aan één van de 3 schadelijke invloeden, waarna een deel van de huid is behandeld met het product, en een deel niet. Vervolgens is voor beide delen van de huid beoordeeld in welke mate de opgetreden DNA beschadiging was hersteld.

De onderzoeken zijn gedaan door het onafhankelijke instituut Laboratoire BIO-EC in Frankrijk, de Medische universiteit van Marseille en door het laboratorium van Coty in Monaco.

 

De toelichting door Coty van de resultaten van de onderzoeken kan als volgt worden samengevat.

1.

NER

a.

Blijkens een onderzoeksrapport van 3 juni 2009 leidt de behandeling met het product van aan UV-straling blootgestelde cellen tot een afname van 18% van thymine dimeren (een vorm van DNA schade) ten opzichte van niet behandelde cellen.

b.

Blijkens een onderzoeksrapport van maart 2010 leidt het aanbrengen van het product op door UV-B beschadigde cellen tot een toegenomen afbreuk van het door UV-B beschadigde DNA-materiaal ten opzichte van niet behandelde cellen. Hierdoor is het mogelijk het DNA herstellend vermogen te laten toenemen. 

2.

BER

a.

Blijkens een onderzoeksrapport van 29 april 2009 zijn na blootstelling aan UV-A en UV-B de volgende resultaten zichtbaar voor de behandelde huid ten opzichte van de niet behandelde huid:

–       significante afname van de door zonnebrand beschadigde cellen;

–       significante afname van 80 HdG, een kenmerk van DNA oxidatie, en derhalve een vermindering van de opgetreden DNA schade.

b.

Blijkens een onderzoeksrapport van maart 2010 ondersteunt het product het ‘opsporingsproces’ van de elementen van de DNA schade. De schade wordt sneller gelokaliseerd en afgebroken. Het herstelproces kan op dat moment beginnen, door nieuwe bases te plaatsen, hetgeen resulteert in een aantoonbare versterking van de DNA repareercapaciteiten.

3.

Directe reversie

Blijkens een onderzoeksrapport van 26 november 2007 leidde de behandeling met het product ertoe dat -voor zover het betreft de behandelde huiddelen- in de cellen aanzienlijk minder DNA beschadiging ontstond op het moment dat de cellen werden blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid ‘alkynen’. 

 

Naast bovenbedoelde onderzoeken heeft Coty een consumentenonderzoek en een klinisch onderzoek laten uitvoeren en wel door het onafhankelijke ‘Institut d’expertise clinique (IEC)’.

1.

Consumentonderzoek.

Blijkens het onderzoeksrapport van 25 februari 2010 hebben 55 vrouwen van 46 tot 65 het product 4 weken (blind) gebruikt. Na 4 weken deelde 88% van de gebruikers mee dat de huid was hersteld en 85% dat de structuur van de huid was verbeterd. Uit het onderzoek blijkt dat het product een duidelijke positieve invloed heeft op het herstel van de huid.

2.

Klinisch onderzoek.

Blijkens het onderzoeksrapport van 8 maart 2010 heeft een dermatoloog voor en na het (blind) gebruik van het product de status van de huid onderzocht. Blijkens dit onderzoek, onder 30 vrouwen van 35 tot 65 jaar, met een variatie in huidtypen, is er sprake van een statistisch significante verbetering van “appearance of wrinkles and fine lines on the eye contours”, “skin moisturized aspect”, “skin smooth, tense/lifted aspect” en “skin firmness”. Op basis van het onderzoek concludeert het IEC dat men claims als “skin visually more moisturized” en “skin visually smoother” mag gebruiken.

 

Om op begrijpelijke wijze duidelijk te maken wat haar product doet, is in de bestreden televisiereclame de term “reset je DNA” gebruikt. Hiermee wordt op krachtige wijze duidelijk gemaakt dat het product het DNA kan herstellen en terugbrengen naar de ongeschonden staat. Het DNA in de huidcel wordt daarmee “ge-reset” (hersteld naar de situatie voor beschadiging).         

Gezien de korte duur van een televisiereclame kan daarin slechts beperkt informatie worden gegeven. Op de verpakking van het product en in een informatiefolder wordt nadere informatie vertrekt.

 

Tot slot wijst Coty erop dat consumenten weten dat cosmeticaproducten geen wondermiddelen zijn.

 

Coty concludeert onder meer dat het DNA in de huidcellen kan worden hersteld en dat het lokaal aanbrengen van enzymen kan leiden tot een verbeterd herstel. Naar haar mening blijkt uit de onderzoeksresultaten dat Lancaster 365 Cellular Elixer een substantiële bijdrage levert aan het bereiken van de oorspronkelijke DNA structuur en derhalve het beschadigde deel van de DNA helix kan “resetten” naar de toestand vóór beschadiging. 

 

De mondelinge behandeling

 

Het standpunt van Coty is nader toegelicht.

 

Onder meer wordt meegedeeld dat de huid een eigen herstelmechanisme heeft maar dat dit, naarmate de leeftijd vordert, in vermogen afneemt. Het product Lancaster 365 Cellular Elixer draagt bij aan het herstelproces, door voor het herstel benodigde enzymen toe te voegen aan de huid. Desgevraagd wordt meegedeeld dat het product niet zorgt voor geheel herstel van beschadigd DNA.

 

De Commissie neemt er nota van dat Coty bereid is om -indien de Commissie dat wenst- onder geheimhouding verdere stukken over te leggen.  

 

Het oordeel van de Commissie

 

Door de mededeling “365 Cellular Elixer reset elke dag het DNA van uw huid” wordt gesuggereerd dat het enkele gebruik van dit product ertoe leidt dat het DNA van de huid dagelijks wordt “ge-reset”, hetgeen volgens het verweer inhoudt dat de structuur van het huid DNA in de huidcel wordt teruggebracht naar de toestand vóór beschadiging, aan welke beschadiging het DNA dagelijks blootstaat.  

 

Gelet op het verweer acht de Commissie het aannemelijk dat het aangeprezen product een bijdrage kan leveren aan het herstel van beschadigd DNA, zoals dat herstel door de drie in door Coty aangehaalde natuurlijke herstelprocessen in meer of -naarmate de leeftijd stijgt- mindere mate wordt bewerkstelligd, met name in die zin dat het herstel wordt bevorderd en versneld. Deze bijdrage aan het herstel rechtvaardigt echter niet de absolute en niet kennelijk overdreven claim “365 Cellular Elixer reset elke dag het DNA van uw huid”.

 

Gelet op het bovenstaande gaat de reclame gepaard met onjuiste informatie als bedoeld in artikel 8.2 aanhef van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de uiting de gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken