a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2016/00806

Datum:

21-11-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de verpakking van 2 kg aardappelen. Daarop staat (voorzover relevant):
“CARISMA®
aardappels”

De verpakking toont een aardappel die met een touwtje is vastgebonden aan een batterij. Aan het touwtje hangt een kaartje. Daarop staat:

“past in een bewust eetpatroon

kooktijd 4 minuten

ook lekker in de schil”

Onder het kaartje staat, omcirkeld:
“Snel klaar! z.o.z.”

Op de achterzijde van de verpakking staat:

“CARISMA® BEREIDINGSWIJZE

Voor het beste resultaat.

Was de aardappelen voor gebruik.
Bij voorkeur niet schillen.

Snij de aardappels in dunne schijfjes
(max 0,5 cm).

Doe de schijfjes in een pan met ruim water en breng deze aan de kook.

Laat de schijfjes 4 minuten goed doorkoken, zodat ze al dente (beetgaar) zijn.

Afgieten en even met wat (olijf)olie omschudden.”

“Tip: voeg naar smaak nog wat gesneden kruiden toe.”

“Kijk voor meer informatie en recepten op www.carisma.nl”

“CARISMA® IS NATUURLIJK EN LEKKER

Voel jij je aangetrokken tot een bewuste leefstijl, maar ga je ook voor gewoon lekker genieten? Kies je graag voor verse producten die je maaltijd in balans brengen? Dan is Carisma® helemaal jouw aardappel. Carisma® is het hele jaar door verkrijgbaar.

Carisma®-aardappels zijn ontstaan door een speling van de natuur uit een combinatie van oorspronkelijke aardappelrassen. Heel natuurlijk gekweekt en met zorg geteeld, komt Carisma® zo van het land op je bord. Van deze smaakvolle aardappel kun je op vele manieren genieten. Gekookt of gebakken in plakjes met schil, geven Carisma® aardappels je maaltijd een stevige bite. Een prima basis om mee te starten dus. De korte aanbevolen kooktijd van 4 minuten maakt het bereiden ook nog eens heel gemakkelijk.”

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.
Klager las op de verpakking dat de aardappelen een kooktijd hebben van slechts 4 minuten. Deze bewering vormt samen met nog twee andere eigenschappen van de aardappel (“past in een bewust eetpatroon” en “ook lekker in de schil”) de hoofdtekst van de verpakking. Daaronder staat “Snel klaar”, wat de bewering van 4 minuten koken ondersteunt. Deze korte bereidingstijd kwam klager goed uit. Hij veronderstelde dat het een nieuw soort aardappel betrof die ultrakort gekookt kon worden, of dat de aardappelen een voorbehandeling hadden gehad waardoor ze niet de gebruikelijke 20 minuten moesten koken. Thuis las hij de achterzijde van de verpakking waarop stond dat de aardappel eerst in heel dunne plakjes moest worden gesneden, en daarna 4 minuten gekookt moest worden. Volgens klager geldt dat voor alle aardappelen. Hij had juist deze soort gekocht vanwege de snelle bereidingstijd.

Klager heeft op de website van adverteerder gezocht naar informatie over de kooktijd van de hele (“ongesneden”) aardappel, maar die kon hij niet vinden. Na meer dan 20 minuten koken waren de aardappels nog niet gaar. Ze waren ook niet lekker, aldus klager. Volgens hem had de verpakking moeten vermelden dat het een aardappel betreft die enkel beetgaar gegeten kan worden, met daarbij de kooktijd voor de hele aardappel. Door de teksten “kooktijd 4 minuten” en “snel klaar” voelt hij zich misleid.   

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

De verpakking bevat een bereidingswijze. Dat schrijft klager ook in zijn klacht. Hiernaar wordt op de voorzijde duidelijk verwezen met de omcirkelde tekst “Snel klaar! z.o.z.” Stap 2 van deze op de achterkant afgedrukte bereidingswijze schrijft voor dat de aardappels in dunne schijfjes worden gesneden van maximaal 0,5 cm. Het staat klager vrij de verpakking met de bereidingswijze te lezen en deze niet op te volgen, het kan alleen niet leiden tot de conclusie dat de verpakking misleidend is. Hoe iemand zijn aardappels prefereert, is daarbij zeer subjectief. Adverteerder is van mening dat de verpakking op heldere wijze een kooktijd volgens de beschreven bereidingswijze vermeldt en geen onjuiste, dubbelzinnige of anderszins misleidende informatie bevat.

 

De mondelinge behandeling

Ter zitting heeft adverteerder haar standpunt toegelicht. De voorkant van de verpakking dient kort en pakkend dient te zijn. De omcirkelde tekst met “Snel klaar! z.o.z.” (die verwijst naar de bereidingswijze op de achterzijde) is de blikvanger van de verpakking. Klager betwist ook niet dat hij de achterkant van de verpakking gelezen heeft. Adverteerder benadrukt dat het haar bevreemdt dat klager toegeeft dat hij de verpakking heeft gelezen, vervolgens de aardappel heel anders bereidt en dan klaagt over het resultaat. Voor zover relevant meldt adverteerder dat de verpakking is geregistreerd bij de Keuringsraad KOAG/KAG.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt de klacht als volgt dat klager bezwaar maakt tegen de vermeldingen “kooktijd 4 minuten” en “Snel klaar”. Daarnaast vindt klager de verpakking onvolledig: deze zou volgens hem ook moeten bevatten wat de kooktijd van een “hele” aardappel is en dat deze aardappelsoort enkel “beetgaar” kan worden gegeten.

Deze klacht kan niet slagen.

Op de voorzijde van de verpakking zijn, behalve de mededeling “kooktijd 4 minuten” eveneens de omcirkelde woorden “Snel klaar! z.o.z.” opgenomen. Deze woorden zijn door hun plaats en omcirkeling dusdanig opvallend dat zij de gemiddelde consument naar de achterzijde van de verpakking leiden. De Commissie acht de verpakking voldoende duidelijk voor wat betreft de bereidingswijze van en informatie over de aardappels. Hier staat met zoveel woorden dat men de aardappel in dunne schijfjes moet snijden om met een kooktijd van 4 minuten te volstaan.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken